Stort eftersyn af vort ældreområde

Læserbrev af Poul Kristensen, KV21-kandidat for Socialdemokratiet på Mors.

Til et vælgermøde for nyligt stillede en ung kvinde mig et megagodt spørgsmål. Hun er ansat i Morsø Kommunes hjemmepleje og skal i gang med sin videre uddannelse. Hendes spørgsmål til mig var konkret, hvad vil du gøre for, at jeg forbliver ansat i Morsø Kommune, når jeg er færdig med min uddannelse? Det blev til en snak om tiden, der bliver brugt på registreringer ved hvert besøg. Det var også en snak om løn og vikararbejde. Lønnen var ikke det store problem, men derimod ønskes der bedre arbejdsvilkår. Jeg kunne desværre ikke give den unge kvinde et godt svar, fordi jeg ikke har løsningen. Problemstillingen er særdeles relevant. Kommunernes ældrepleje er landet over ramt af personalemangel, og den unge kvinde kan givet vælge og vrage. Hun udstrålede så meget engagement, at hun vil være guld værd for ældreplejen, og jeg synes, at vi SKAL have fundet en løsning, så vi beholder ansatte som hende.

Det er blot ét af de meget store problemer, som ældreområdet står overfor. Vi hører på Mors gang på gang, at ældreområdet fungerer godt, men vægter man det ud fra de lovgivningsmæssige krav eller ud fra kvaliteten overfor den ældre? Jeg har indenfor de sidste 5-6 år mistet mine forældre og min svigerfar og har lige nu min svigermor siddende på plejehjem ramt af Alzheimer. Vi er i de forskellige forløb blev mødt af mange varme hænder, men også af noget, vi bagefter kan stille spørgsmål ved. Der har været problemer med at få fat i demenskoordinatorer, der har været næsten ikke eksisterende kontaktpersoner, der har været konkrete aftaler, som ikke bliver videregivet og rigtig mange nye folk (formentlig vikarer), hvor jeg tænker, at et fast team er meget vigtig. Jeg er ikke i tvivl om, at alle gør deres allerbedste, men undskyld jeg skriver det, gnisten og overskuddet mangler til, at det bliver helt godt.

Problemerne i ældreplejen vil uden tvivl blive endnu større, når de store årgange går på pension, og vi samtidig lever længere. Det er meget vigtigt, at vi har en ældrepleje, som er fremtidssikret til at klare flere plejekrævende morsingboere. Det har vi både krav på, men også ret til at have en forventning om, at kommunalbestyrelsen har styr på.

Jeg synes, at vi i dag har en medarbejderskare i ældreplejen, som gør det rigtigt godt, men med nogle uordentlige arbejdsbetingelser. Jeg føler mig sikker på, at vi overholder lovgivningens krav, men er ikke sikker på, at vi gør det godt nok overfor vore ældre, og jeg er meget bange for fremtidens ældrepleje på Mors.

Får jeg lov, vil jeg derfor aktivt arbejde på, at vi får foretaget et servicetjek af vort ældreområde, og at vi derefter handler derpå. Det skal være klart for enhver morsingbo, hvad man kan forvente af ældreplejen i fremtiden. Vi skal sikre, at vi leverer en ordentlig service til de folk, som har været rigtig mange år på arbejdsmarkedet, og som via deres skat har bidraget til kommunens økonomi.

Forfatter

Related posts

Top