100 dage til EU-valget: Limfjorden stemmer i flok

Den 1. marts er der præcis 100 dage til Europa-Parlamentsvalget søndag den 9. juni, hvor også Limfjordområdets borgere skal en tur i stemmeboksen.

Ved det seneste EU-valg i 2019 stemte knap 64 procent af Thistedkredsens beboere. Dermed landede I lige nøjagtig under de 66,1 procent, der stemte på landsplan. Det er ikke så ringe, men jeg håber, at endnu flere vil stemme til sommerens EU-valg.

For hvis du er optaget af klimaet, flygtningestrømme eller kunstig intelligens, så er det til sommer, du skal sige det højt. Det er nemlig nogle af de emner, som EU har indflydelse på. Derfor er det vigtigt, at du bruger din stemme til at sætte retningen for unionen – også efter valget.

Vil I gerne overgå naboerne?
Selvom Thy- og Morsboerne går næsten lige så meget op i europæisk demokrati som gennemsnittet af danskerne, er naboerne lige i hælene på jer.

Ved det seneste valg blev I nemlig slået på målstregen af Struer, hvor godt 66 procent af borgerne var en tur forbi valgstederne og sætte deres kryds. I Brønderslev var godt 63 procent af indbyggerne en tur forbi valgstederne for at sætte deres kryds, og i Skive lå det tal på cirka 62 procent. Skal vi ikke sørge for, at Thistedkredsens beboere lægger sig helt i front ved valget i juni?

Det er godt, at I engagerer jer. Men det ville være fantastisk, hvis endnu flere vil være med til at bestemme, hvilken kurs der skal sættes for EU!

For der er stadig et godt stykke vej til de godt 84 procent, der stemte ved det seneste folketingsvalg i 2022. Det er til trods for, at en stor del af den danske lovgivning er enten direkte eller indirekte påvirket af, hvad der foregår i EU. Så selv om stemmetallene er flotte i Morsø og Thisted Kommune, kan de blive endnu flottere.

Tag din nabo, ven eller bedstemor med og stem
Måske kender du en, der ikke fik stemt ved det seneste EU-valg. Eller en der skal stemme for første gang. I så fald er det en god idé at tage dem under armen, følge dem til valgstedet – og måske få en rask snak om kandidaterne på vejen.

Vi mennesker er nemlig flokdyr, og undersøgelser viser da også, at vi hellere stemmer sammen end hver for sig. Chancen for, at du stemmer, øges markant, hvis dine kollegaer, naboer og din familie gør det samme. Undersøgelser har faktisk vist, at to ud tre vælgere i samme husstand afgiver deres stemme inden for det samme minut.

Jeg håber, at EU-valget den 9. juni bliver en dag, hvor folk fra Thy og Mors i alle aldre følges ad til Nykøbing-Hallen, Erslev Forsamlingshus, Sjørring Skole eller et af de andre valgsteder. Det er nemlig i fællesskab, at vi kan sætte vores aftryk på både Danmark og Europas fremtid, siger Sune Olofsson Hansen, kontorchef for Europa-Parlamentet i Danmark.

Europa-Parlamentet besøger i de kommende måneder hele Danmark, så kom og mød os i gågaden. Læs mere på www.europarl.dk

Forfatter
Top