Læserbrev: Ja til international solidaritet

Læserbrev af
Jens Otto Madsen, kommunalbestyrelsesmedlem for Enhedslisten, Thisted

Syrere – unge som gamle – bosat i Danmark hjemsendes til Damaskus-regionen med risiko for at havne i Bashar al-Assads torturkamre. I EU er det kun Ungarn og Danmark der tillader noget sådant! Hvis en syrisk talende borger nægter at rejse til Damaskus-regionen i Syrien havner vedkommende i et udrejsecenter og frarøves muligheden for at leve som borger i Danmark. Unge kvinder og mænd, der har taget en uddannelse eller er på vej hertil, risikerer at skulle hjemsendes. Hovedvejen til Danmark er uddannelse og arbejde, sagde daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen i 2015. Det gælder ikke længere.

Den socialdemokratiske regeringen har som udgangspunkt valgt ikke at hjemtage danske børn og deres mødre fra de livsfarlige fangelejre al-Hol og al-Roj i Syrien trods opfordringer fra verdenssamfundet og de kurdiske myndigheder. Da regeringen endelig gav efter for presset, insisterede den på kun at hjemtage børnene – ikke deres mødre – som er en elementær forudsætning for at skabe hele og velfungerende børn. Al sikkerhedspolitik kræver i øvrigt, at mødrene bør retsforfølges i Danmark.

Regeringen har valgt at bryde med eller bevæge sig på kanten af internationale aftaler i en stribe af tilfælde. Regeringen blev bragt til magten af venstrefløjen på løfte om, at Danmark skulle genoptage modtagelse af kvoteflygtninge. For 2020 blev der afsat midler på finansloven til 500 kvoteflygtninge, der udtages af de mest sårbare blandt verdens flygtninge og fordeles af FN. Regeringen har valgt foreløbig kun at modtage 200. Her er tale om ren sabotage over for regeringens parlamentariske grundlag – venstrefløjen og Radikale Venstre.

International solidaritet er blevet et bandeord.

Situationen er uholdbar. Den onde cirkel kan kun brydes ad én vej: Vi må gøre en forskel, der hvor vi bor og arbejder. Den 15. april i år lød det fra tre danske borgmestre, at de havde plads til flere kvoteflygtninge. Den socialdemokratiske borgmester Erik Lauritzen i Sønderborg udtalte således: ’Hvis vi skal tage 50 ekstra flygtninge, kan vi sagtens klare det.’ Godt brølt! Jeg mener personligt vi her i Thisted Kommune sagtens kan tage 25-30 kvoteflygtninge og sikre en god integrationsproces. Lad os få flere sådanne brøl. Lad os vende vinden.

Forfatter

Related posts

Top