55 mio. år gamle fossiler fra Nordmors skal gøre os klogere på klimaet

Insektfossiler fra Fur og Nordmors kan afsløre, hvordan dyrelivet påvirkes af temperaturstigninger. Det skriver DR Midt- og Vestjylland.

Sammen med kolleger fra Naturhistorisk Museum i Aarhus og Salling Museet har Museum Mors fået mere end 1,5 millioner kroner til at beskrive de store samlinger af insektfossiler, der er på museerne omkring Limfjorden.

De op mod 55 millioner år gamle insekter skal nu under lup og mikroskoper, så vi kan blive klogere på blandt andet ørentvister, fluer og sommerfugle.

Det interessante ved fossilerne, at insekterne stammer fra tiden efter den store masseudryddelse for omkring 66 millioner år siden, hvor voldsomme temperaturstigninger blandt andet slog de store dinosaurer ihjel. Indtil for nylig har forskerne ikke vidst, at insekterne faktisk også undergik store forandringer.

– Der er klimaforskere i dag, der bruger lige præcis dette tidspunkt af jordens historie til at drage paralleller til, hvordan klimaet kan udvikle sig i dag, hvis temperaturen bliver ved med at stige, siger Jan Audun Rasmussen, der er museumsinspektør og forsker ved Fossil- og Molermuseet, Museum Mors, til DR.

Insektforskerne går i gang med projektet i september og arbejdet forventes at stå på i tre år.

Foto: Museum Mors

Forfatter

Related posts

Top