Bjældeklang og kravlenisser: Stort julemarked kan være på vej i Nykøbing

Selvom der er længe til jul er forberedelserne flere steder i gang – bl.a. på Mors.

Her har Museum Mors i adskillige år arrangeret et yderst velbesøgt julemarked på Skarregaard på Nordmors, hvor omkring 5.000 gæster har været forbi.

Men fordi Skarregaard ikke længere er en del af Museum Mors er det slut med julemarkedet på stedet – i hvert fald med Museum Mors som arrangør. Ikke dermed sagt, at der ikke bliver noget julemarked i år.

Museum Mors har således planer om at lave et stort julemarked på Støberitorvet i Nykøbing. Der bliver tale om by-julemarked, der ikke skal ses som et nyt Skarregaard-marked, der tog sit udgangspunkt i den landlige jul.

Indhegnet julemarked
I rammerne af de gamle støberibygninger vil der blive skabt en plads for både hyggelige juleboder og en masse aktiviteter.

På pladsen vil bålfade, træhytter, et hav af juletræer, lyskæder, kæmpekravlenisser og granguirlander sætte stemningen for masser af underholdning og hyggelige aktiviteter for hele familien.

Julemarkedets centrale placering vil være med til at løfte julestemningen i hele Nykøbing. Fra Støberitorvet henover Rådhustorvet og ned ad gågaden og dens pladser.

For at skabe sammenhæng mellem markedet og gågaden, vil der køre et julepyntet tog og hestevogn mellem Støberitorvet og Klostertorv.

Der vil være tale om et indhegnet marked, der skal løses billet til for voksne, mens børn og unge under 18 år kommer gratis ind.

Museum Mors har søgt Morsø Kommune om 80.000 kroner i støtte fra Udviklingspuljen, hvilket svarer til lige i underkanten af en en tredjedel af det samlede budget.

Et fyrtårn
Håbet med at starte et helt nyt bynært julemarked  er at skabe en tilbagevendende juletradition på Mors til gavn for øens handelsliv, institutioner, turismesektor og borgere.

Det er samtidig håbet, at julemarkedet, der skal være en tilbagevende begivenhed, med sin volumen vil være et fyrtårn i at udvikle og cementere Nykøbing som en ”juleby” med masser af julehygge.

– Dette vil, som det er tilfældet med skaldyrsfestivalen, kulturmødet og halloween, være til gavn for både byens institutioner og handelsliv.

Forventningen er, at julemarkedet vil tiltrække både morsingboer, sallingboer og thyboer.

På sigt kan markedet blive en reel turistattraktion i en svær ”skuldersæson”, skriver Museum Mors i sin ansøgning.

Julemarkedet skal arrangeres i samarbejde med Morsø Folkebibliotek, Mors Handel, Danmarks Skaldyrshovedstad og Morsø Kommunes eventafdeling.

Pengene er endnu ikke blevet bevilget.

Arkivfoto: Mors Handel

Forfatter

Related posts

Top