Schack Pedersen: S-forslag vil ramme lokale friskoler hårdt

Op mod 100 økonomisk trængte friskoler i landdistrikterne risikerer at skulle dreje nøglen om, hvis Socialdemokratiet’s ønske om at give folkeskolen en saltvandsindsprøjtning på bekostning af netop friskolerne realiseres.

Socialdemokratiet vil sænke den såkaldte koblingsprocent (støtten til friskoler per elev i procent af den gennemsnitlige udgift til en folkeskoleelev, red.) fra 76 til 71. Ifølge beregninger fra Finansministeriet vil det betyde, at det årlige tilskud på i alt 6,7 mia. kr. til friskoler og privatskoler bliver reduceret med 365 mio. kroner. Det skriver Jyllands-Posten.

Katastrofalt for lokale friskoler
Venstre’s folketingskandidat Torsten Schack Pedersen, der er opstillet i Thisted-kredsen kalder det paradoksalt, at Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen på den ene side ønsker at være børnenes Statsminister, og samtidig vælger at skære i tilskuddet til friskoleeleverne:
.

.
Torsten Schack Pedersen og Venstre har selv i alt fire punkter i valgprogrammet i forhold til bl.a. landets friskoler. Blandt andet ønsker man at fastholde den nuværende koblingsprocent på 76:
.

.
Sammen med Morsø Kommune’s borgmester, Hans Ejner Bertelsen (V), besøger Torsten Schack Pedersen onsdag morgen Bjergby Friskole på Mors hvor temaet vil være konsekvenserne af Socialdemokratiets forslag.

Bjergby Friskole står, i følge Torsten Schack Pedersen, til at miste et tilskud på omkring 250.000 kroner om året, hvis Socialdemokratiet får succes med at sænke koblingsprocentet.

I 2018 var der 558 friskoler i Danmark – en stigning fra 507 i 2010.

Det ønskerne partierne at der skal ske med koblingsprocenten:

Venstre har hævet koblingsprocenten til 76 og vil fastholde den der.

Socialdemokratiet vil sænke koblingsprocenten til 71.

Liberal Alliance vil hæve koblingsprocenten til 80.

Alternativet vil fastholde koblingsprocenten på 76.

Enhedslistens undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj, fortæller, at partiet ikke har noget “helligt forhold” til en specifik koblingsprocent, men ikke mener, at der skal skæres ned på friskoler.

SF har ingen holdning til koblingsprocenten men vil ændre hele systemet. Ifølge partiet skal støtten vurderes ud fra, om friskolerne løfter elever fra svære sociale kår. Det fortæller SF’s Jakob Mark.

Dansk Folkeparti ønsker at fastholde koblingsprocenten på 76.
Kilde: /ritzau/

Foto: Katja Holm

Forfatter

Related posts

Top