Minkavlere droppede coronatest trods opfordring

Flere minkavlere og personer med tilknytning til minkfarme fulgte ikke myndighedernes anbefaling om test i sommeren og efteråret 2020.

Det fremgår af dokumentaren”Minkfarmens skjulte smitte”, som sendes på TV2 i aften.

Tal fra Statens Serum Institut (SSI) viser ifølge TV2, at der er 3272 danskere, som enten ejer eller bor på en minkfarm. Af dem var 1903 ikke blevet PCR-testet en eneste gang inden september 2020. Det svarer til 58 procent.

De blev ellers opfordret af myndighederne i juli 2020 til at blive PCR-testet ugentligt.

Opfordringen fulgte i halen på en ny strategi med overvågning af farme og brug af værnemidler, som regeringen præsenterede i juli. Den kom, efter at der i Nordjylland i juni 2020 var blevet konstateret smitte med corona på de første minkfarme.

I halvanden måned fra juli til september fulgte en stor del af avlerne altså ikke opfordringen fra myndighederne.

Der var en risiko for, at alle dyrene skulle slås ned, hvis der blev konstateret smitte på en minkfarm. Dermed risikerede erstatningen at blive mindre.

Minkavlere, der skulle have aflivet deres mink, fik erstatning for det mistede tab på salg af minkskind, uanset om besætningen var smittet med covid-19 eller ej. Men ikke-smittede besætninger fik desuden erstatning for det fulde beregnede driftstab. Smittede besætninger fik kun 20 procents erstatning.

Det var standardmåden at gøre det på, siger direktør i Fødevarestyrelsen Nikolaj Vejle til TV 2. Men han anerkender, at det kunne give minkavlerne incitament til ikke at få konstateret coronavirus på farmen.

Formanden for Dansk Pelsavlerforening, Tage Pedersen, afviser både i dokumentaren og over for Finans, at branchen har ansvar for smittespredning.

Anderledes bestemt retorikken hos faglig direktør i SSI Tyra Grove Krause. Hun siger til TV2 News, at minkavlernes manglende test er “på grænsen til det uansvarlige”.

– Det er klart, at hvis der har været huller i vores overvågningssystem, både i forhold til til det vi havde af smitte hos mink og hos mennesker, er det svært at bremse smittespredningen.

– Så jeg tror godt, det kan have haft betydning for, at vi endte, hvor vi gjorde, siger hun.

/ritzau/

Foto: Danske Minkavlere

Forfatter

Related posts

Top