Flotte træskibe i Limfjorden

Traditionen tro kan man i uge 37 opleve flotte træskibe i Limfjorden, når Limfjorden rundt løber af stablen. Vil man gerne opleve Den sejlende kulturarv, som træskibene oftes kaldes, i lokalområdet, skal man holde sig til tirsdag den 13. september, hvor feltet bevæger sig fra Løgstør til Thisted og torsdag den 15. september, når feltet bevæger sig fra Struer til Nykøbing Mors.

Det er i år 35. gang, at den venskabelige kappestrid afvikles i den vestlige del af Limfjorden. Kapsejladsen har fundet sted hvert år siden 1988 – uden afbrydelse.

Igen i år er der rekordmange tilmeldte – 72 fordelt på 7 deltagerklasser, hvor skibene er inddelt efter størrelse. Størrelsen spænder vidt i feltet – der er de store 3 mastede skonnerter, som vi oftest forbinder med denne type af sejlads, men hovedparten af deltagerne finder man i de lidt mindre klasser, hvor både skib og antal ombord er mindre.

Den sejlende kulturarv starter ugen i Løgstør, hvorfra feltet om tirsdagen bevæger sig videre mod Thisted, onsdag til Struer, torsdag til Nykøbing, videre til Fur om fredagen, for så at slutte det hele af i Skive om lørdagen med præmieoverrækkelse.

De enkelte byer bruger ofte denne lejlighed til at skabe en folkefest på havnen. Hver by oplever et stort publikum, der trækker mod havnen, når skibene anløber og fylder pladserne ved kajen. Publikum kommer for at opleve og lære – og drømme. Opleve og lære hvordan man håndterer alle disse mange forskellige tovender, hvordan man lever ombord, og hvordan man på trods af kapsejlads om dagen alligevel formår at holde venskabet i hævd på tværs af rælinger om aftenen. Drømmene om egen færd på fjorden får måske næring, og mange skibe tager gerne imod nye ivrige gaster.

Næsten 750 deltagere på skibene ankommer hver dag til en ny havn – en havn der byder velkommen og dækker op med fest og festligheder til de enkelte besætninger. En stor del af det, der populært kaldes ”Træskibenes Roskildefestival”, er nemlig fællesspisningerne. Her uddeles etapepræmier, og ofte byder sig en mulighed for at drøfte dagens detaljer over en øl eller at få sig en svingom med en fra naboskibet.

Limfjorden Rundt tiltrækker ikke blot de lokale og nationale deltagere. Således kommer de 14 deltagere fra udlandet. Heriblandt en tidligere hvalfangerkutter, der som følgebåd ankommer fra Tønsberg i Norge. International presse dukker også op med jævne mellemrum, og ofte afstedkommer det spændende og gode artikler i udenlandske artikler med god information om både selve kapsejladsen og de byer der besøges undervejs.

Her kan du finde et kort overblik over etaperne:

Etaperne:

  1. Tirsdag 13. september: Løgstør -> Thisted
  2. Onsdag 14. september: Thisted -> Struer
  3. Torsdag 15. september: Struer -> Nykøbing Mors
  4. Fredag 16. september: Nykøbing Mors -> Fur
  5. Lørdag 17. september: Fur -> Skive

Vel mødt på fjorden eller kajen i løbet af uge 37.

Foto: Pressefoto

Forfatter

Related posts

Top