En stor og glamourøs kulturcocktail

Anmeldelse af Jeanett Albecks forestilling ”Uddrag af Brøgger” torsdag 24-09-2020. Skrevet af Mie Søgaard Hansen

Efter at være blevet præsenteret af Kulturmødets Direktør Trine Bang, trådte teaterkomponisten Jeanett Albeck iført en overdådig guldpaillet-dragt, høje hæle og med store knaldrøde læber torsdag aften ind på scenen i Sal 1 i Bio Mors. Det føltes som om de sidste par tomme biografsæder blev fyldt ud med hendes energi, som strømmede ud af hende, som var hun en stjerne. Og det kan man uden tøven kalde hende!

Gennem hele forestillingen brugte hun sin smukke, stærke stemme til at synge sange, inspireret af digte og annoncer mm., og til hver sang havde hun en historie at fortælle.

Jeanett sang om kærlighed og brud. Hun sang bl.a. en sang med udgangspunkt i Tove Ditlevsens digt ”Skilsmisse 3” som handlede om den uhyggelige kaotiske frihed, som skilsmisser og brud fører med sig.

Hun sang også sange fra sin meget roste forestilling ”Brøgger”, om den stærke digter og forfatter Suzanne Brøgger. En af disse startede som en kærlighedssang, men undervejs gik det op for publikum, at den faktisk handlede om Brøggers voldtægt. Selvom Albeck ikke havde oplevet episoden på egen krop, kunne man tydeligt se, hvordan hun følte smerten og ydmygelsen.

Jeanett læste op fra en bog: ”Er der nogen?” af Laila Vestgaard, som har samlet omkring 200 kontaktannoncer, siden hun var 20 år, og samlet dem i bogen. Jeanett læste nogle af de rørende annoncer op fra folk, som søgte selskab, og rakte ud i verden.

Albeck sang den smukke sang ”Erik” inspireret af en kontaktannonce delt i søndagsavisen, hvor den kære Erik bedes om tilgivelse af annoncens afsender. Jeanett prøvede flere gange i løbet af forestillingen at tale, mens hun stemte sin guitar, men som hun selv sagde, kunne hun ”ikke multitaske, som Niels Hausgaard”. Som hun stod der på scenen og lignede et stjerneskud, var hun stadig groundet.

Hun efterlyste en modig tilskuer, til at hjælpe med oplæsning af annoncerne på scenen, mens hun sang og spillede indover på sit røde keyboard. Men ingen meldte sig. Jeg blev inviteret op på scenen, og fik mig noget af en oplevelse. Jeg blev lukket ind i hendes verden, oppe på scenen, hvor adrenalinen susede, lyset var skarpt, og publikum mørklagt. Jeanett gjorde mig tryg på scenen, så tryg at jeg et par gange ikke lagde mærke til hendes signal, til at jeg skulle begynde oplæsningen igen. Jeg blev opslugt af de mange liv, som lå skrevet i bogen. Det var blandt flere: enkemand og -kvinder, som søgte nogen at dele de sidste år med, og enlige og par, som søgte elskere.

Jeanett trak sin gyldne pailletdragt af og afslørede en nøgendragt med behåret mandeoverkrop. Hun introducerede sin sang ”Det Naturlige” fra Brøgger-stykket. Og fremførte den med en endnu stærkere kraft end ved de tidligere sange. Sangen handler om, hvordan verden ikke vil have at man ”prøver på noget”. Man SKAL jo være naturlig. Men hvis der er noget Albeck og Brøgger og Tove gør, SÅ er det altså at prøve på noget! Den var meget inspirerende og gav mig virkelig lyst til at gå ud i verden og shine’ og ikke dæmpe mig selv.

Hele forestillingen var en stor og glamourøs kulturcocktail, men på samme tid var den rå og ægte.

Sådan en forestilling gør virkelig indtryk. Efter min mening ville alle få gavn og glæde af den. Jeg tænker især at den inspirerer og appellerer til de unge, som har lyst at være stærke og støjende, men holder sig tilbage på grund af forventninger og jantelov. Fuck janteloven!

Jeg blev dybt ramt af stykket og synes derfor at det fortjener 6 Ung Kult-skjolde, belagt med guldpailletter selvfølgelig.

Unge Anmeldere – Hvad går det ud på?
Ung Kult tror på, at det er vigtigt med kulturelle oplevelser for, med og af unge. Derfor har man i Ung Kult sat sig for, at få unge i lokalmiljøet til at anmelde forskellige projekter, events og performances – både fysisk og online.

De unge anmeldere rater hvert event med mellem 1 og 6 Ung Kult-skjolde

Mie Søgaard Hansen fra Nykøbing er 16 år, og går på Visuel HF, på Viborg Gymnasium og Animationsskolen/The Animation Workshop.

Privatfoto

Forfatter

Related posts

Top