Thisted Kommune foreslår at 16-årig bærer sine brugte bleer i en rygsæk

Thisted Kommune fastholder i en ny afgørelse, at den 16-årige Mathias Jacobsen fra Thisted skal gå med afføringsabsorberende indlæg.

Han er diagnosticeret med svær kronisk forstoppelse – en lidelse han har haft siden han var spæd. Diagnosen gør, at han bl.a. har en slap tarm hvilket betyder at han ikke kan mærke når han har afføring. De daglige uheld i underbukserne gør, at teenageren ikke føler sig som sine jævnaldrende. Han føler sig med andre ord anderledes, og kæmper med et lavt selvværd der tidligere har drevet ham så langt ud, at han til sin familie har sagt at han ikke ønsker at leve mere.

Mathias Jacobsen forældre klagede i første omgang over kommunens afslag på dækning af merudgifter jf. Servicelovens paragraf 41.

I en årrække har Mathias’ forældre ellers fået et mertilskud fra Thisted kommune til indkøb af bl.a. underbukser, bukser, tøjvask mm. Men nu har Thisted Kommune pludselig valgt, at give afslag på familiens årlige ansøgning med det argument, at alle øvrige muligheder endnu ikke er udtømte – herunder afføringsabsorberende indlæg.

I den nye afgørelse fastholder kommunen, at Mathias Jacobsen skal afprøve de afføringsabsorberende indlæg førend man evt. vil forsøge sig med andre og dyrere løsninger.

– Det har vi afslået da vi mener det er en forringelse af hans livskvalitet, har Mathias Jacobsen’s mor, Camilla Jacobsen tidligere udtalt. En udtalelse Odense Universitetshospital – hvor Mathias er tilknyttet- er enig i.

Foreslår rygsæk til brugte indlæg
I klagen fremhæver forældrene til Mathias Jacobsen bl.a., at han ikke ville vide hvad han skulle gøre af de brugte indlæg, idet der på herretoiletter ikke findes samme løsninger til fx. brugte bind som på kvindetoiletterne.

Til det klagepunkt skriver kommunen i sin seneste afgørelse, at:

Børne- og Familierådgivningschef i Thisted Kommune, Rikke Storgaard Toft ønsker ikke at kommentere på den konkrete sag. Foto: Thisted Kommune

– Der er dialog om, at hvis indlægget afprøves vil der kunne undersøges på muligheder, fx brugen af rygsæk som hjælpemiddel hertil.

Om Thisted Kommune dermed forestiller sig, at Mathias Jacobsen kan lægge sin brugte indlæg i en rygsæk for derefter at tømme rygsækkens indhold i nærmeste skraldespand vides ikke. Thisted Kommune ønsker nemlig ikke at udtale sig om indholdet i den konkrete sag, herunder sagsbehandlingen og den dialog, som Børne- og Familierådgivningen har haft med forældrene i forbindelse med klage over afgørelsen.

Står klar med råd og vejledning
Børne- og Familierådgivningschef Rikke Storgaard Toft skriver dog i en mail til redaktionen, at:

– Generelt vil Thisted Kommune, i samarbejde og dialog med borgeren, og inden for de rammer, der nu engang er, søge at finde de bedst mulige løsninger for vedkommende. Er der for eksempel tale om bevilling af et hjælpemiddel, er vi klar til at give råd og vejledning om brugen heraf i de konkrete tilfælde.

Sagen nu overdraget til Ankestyrelsen.

Familien Jacobsen, inklusiv Mathias’ selv, har selv indvilget i at stå frem med deres for- og efternavn, med den begrundelse at :”Selvom det er et ømtåleligt og tabubelagt emne, er det vigtigt at få det belyst”.

LÆS OGSÅ:

Thisted Kommune vil have 16-årig til at gå med ble

Foto: Christian Kjeldsen

Forfatter

Related posts

Top