Se billederne: Sådan skal nationalparkcenteret se ud

Helt tæt på naturens kræfter mellem Vesterhavet, klitterne og fiskerlandsbyen Nr. Vorupør er der nu udarbejdet tegninger for Danmarks første nationalparkcenter. Med respekt for omgivelser og natur skal centret byde velkommen og introducere besøgende til nationalparkens mageløse natur og kulturhistorie.

Vinderforslaget er udarbejdet af LOOP Architects i samarbejde med LB Consult, SLA og COAST. Forslaget bygger nationalparkcentret ind i en eksisterende klit, som derved overdækker de indendørs formidlingsrum og eliminerer fornemmelsen af bygning. Klittens møde med pladsen og byen forbliver intakt, og arkitekturen tegner sig primært ved tre stor åbninger ud mod naturen og ind mod byen.

Nationalparkcenteret set fra pladsen.

– Alt i alt et arkitektonisk hovedgreb, der på glimrende vis markerer sig i landskabet, og som på fortrinlig vis spiller sammen med omgivelserne, samtidig med at klitheden fremstår intakt, skriver fagdommerne i deres bedømmelse af vinderforslaget.

Nationalparken rummer flere typer af sårbar natur og er i stigende omfang en attraktion flere og flere besøgende får øjnene op for.

– Med de mange flere besøgende, der søger vores nationalpark, bliver vi med nationalparkcentret langt bedre i stand til lede de besøgende ud til de steder i parken, som tåler mest, giver størst oplevelser og derved bidrager til at frede andre og mere sårbare steder i nationalparken. Benyttelse og beskyttelse skal gå hånd i hånd, siger bestyrelsesformand for Nationalpark Thy, Torben Juul-Olsen.

Et sted for mange forskellige brugere
Nationalparkcenteret skal fungere for mange typer af besøgende og andre brugere. På en gang skal det være en trædesten til klitheden, til havet, til Nr. Vorupør – hvad enten man er på vej ’ud’ eller ’hjem’ – for fastboende og besøgende. For familier med børn, for surfere, vandrere og cyklende. Samtidig bliver det også mødested for nationalparkens medarbejdere og mange frivillige, interesseorganisationer, skoler, klubber og andre fra Foreningsdanmark. For nogle er besøget planlagt, for andre en indskydelse.

Om deres tanker bag tegningerne fortæller LOOP Architects:

– Nationalparkcenteret skal være et sted, hvor man føler sig velkommen uanset, hvor meget sand man har på skoene, hvor forberedt besøget er, uanset om det er i bygningens funktion som formidlings- og udstillingssted som arbejdsplads. Centerets fornemste opgave er at fungere i et hverdagsperspektiv og tage godt imod og rumme dets mangefold af brugere.

Nationalparkcenter Thy har et samlet budget på 31 mio. kr. Det er støttet af Thisted Kommune (10 mio.kr.), A.P. Møller Fonden (8 mio.kr.), Realdania (3,5 mio. kr.), Nordea-fonden (3 mio.kr.) og William Demant Fonden (tidl. Oticon Fonden 1 mio.kr.). Støtteforeningen Nationalpark Thy har desuden bidraget med 1,5 mio. kr. gennem en indsamling, som 33 virksomheder, 24 foreninger og 173 privatpersoner har bidraget til.

Projektering af byggeriet begynder nu, og planen er åbning i foråret 2021. De sidste cirka 2 mio. kr., der mangler i finansieringen, søges hos fonde sideløbende med projekteringen.

Tværsnit

Tværsnit

Længdesnit

Udsigten fra det kommende nationalparkcenter.

Forfatter

Related posts

Top