Tag på cykeltur i Nationalpark Thy

Mens det meste af Danmark er ved at klæde sig i Tour de France-gult, er der mange gode grunde til også at tænke grønt, når cyklen findes frem.

Danmarks Nationalparker rummer tilsammen nogle af Danmarks vigtigste naturtyper, og i anledning af Tour
de France har nationalparkerne sammensat fem meget forskelligartede etaper, som repræsenterer noget
af landets mest varierede natur.

I Nationalpark Thy er der sammensat en 72 kilometer lang rute fra Hanstholm til Agger Tange.

Ruten hele vejen ned gennem Nationalpark Thy bringer dig helt tæt på den enestående natur. Som her på klitheden mellem Lyngby og Lodbjerg. Foto: Mette Johnsen, Nationalpark Thy

Etapen lægger ud med en strækning langs Hanstholm Vildtreservat, der blev oprettet allerede i 1949. Her strækker de lyngklædte klitter sig så langt øjet rækker, og er du heldig, ser du også krondyr.

Herefter går turen et smut om Nordens Cold Hawaii i Klitmøller, hvor der er garanti for sælsomme tobenede væsner i våddragt. Samtidig ændrer landskabet karakter.

Videre sydpå går turen langs klitplantagerne, hvor gran- og fyrretræer i sin tid kæmpede en sej kamp mod Thys frygtede sandflugt. Den historie kan du blandt andet høre mere om, når der i Nørre Vorupør er
obligatorisk stop ved landets første Nationalparkcenter.

Ved Stenbjerg Landingsplads er der et næsten lige så obligatorisk instagram-stop, inden ruten leder dig ind og ud af Stenbjerg- og Hvidbjerg Klitplantager, hvor der er gode chancer for at se traner.

Næste oplagte pitstop er det restaurerede Lodbjerg Fyr, som både byder på smukke udsigter og den sagnomspundne Lodbjergkringle i kaffestuen.

Så er du også helt klar til etapens sidste del, hvor landskabet atter skifter karakter, mens du kører langs de hvide klitter, rundt om Flade Sø og til Agger.

De sidste otte kilometer kan du spurte ud af tangen, eller du kan forkæle dig selv ved at stå af cyklen og simpelthen trække den langs Redningsvejen på tangens inderside. Her har du Vesterhavet brusende på din højre side og et af Danmarks bedste fuglereservater med et mylder af spændende fugleliv på din venstre.

Her fra fortsætter Vestkystruten ud af Nationalpark Thy og ned langs kysten mod Vadehavet.

Forfatter

Related posts

Top