Nyt partnerskab skal skabe værdi af Vestkystens havplast

Det er ikke nemt at genanvende plast der har ligget i havet, da plasten har været udsat for både sol og saltvand, men det skal et nyt samarbejde mellem miljøvirksomheden “Strandet” og Thisted Kommune forsøge at ændre på.

– Vi har fundet ud af, at man sagtens kan lave produkter ud af den havplast som er af bedst kvalitet. Derfor er vi super glade for, at Thisted Kommune bakker vores arbejde op, og er med på, at det som kan genanvendes skal genanvendes, siger Julie Müller, stifter af “Strandet”.

Thisted Kommune indsamler hvert år omkring 30 tons affald langs kommunens kyststrækning.

– I dag sender vi affaldet, heriblandt plastaffaldet, til forbrænding, men det er kun logisk, at vi i kommunen arbejder for, at dele af det affald vi indsamler genanvendes, i dette tilfælde fiskekasser som “Strandet” kan bruge i deres produktion, siger politiker Kristian Tilsted i Thisted Kommune og kommunens repræsentant i KIMO Danmark.

Hellere bølger i plastik end plastik i bølgerne
Julie Müller tilføjer, at samarbejdet mellem Kommunen og STRANDET viser, at løsninger for cirkulær økonomi ofte findes, når der tænkes lidt ud af boksen og myndigheder og private virksomheder samarbejder.

Salget af de produkter Miljøvirksomheden laver, skal blandt andet gå til at fjerne endnu mere havplast langs Vestkysten – men for begge parter er det helt centralt, at plast skal håndteres bedre så det slet ikke ender i naturen:

– Plast skal slet ikke ende i naturen – men hellere bølger i plastik end plastik i bølgerne, slutter Julie Müller og henviser til et af “Strandet’s” første produkter i havplast; en nøglering formet som en bølge.

Baggrund
STRANDET er en lokal miljøvirksomhed i Nørre Vorupør, der arbejder for at plastik ikke ender i naturen, og at fjerne det som er endt der. En central del af STRANDET’s arbejde er, at indsamle og genanvende havplastaffald langs de lokale strande og dermed give plasten ny værdi. Lige nu er STRANDET ved at indrette et havplastlaboratorium i Nørre Vorupør. Det er her den indsamlede havplast renses, forarbejdes og genanvendes til nye produkter. Når laboratoriet åbner til påske vil besøgende kunne opleve hvordan plastik genanvendes, få indsigt i udfordringerne med plastik i naturen og købe produkter af genanvendt havplastplast. www.strandet.io

KIMO er en international miljøorganisation for lokale myndigheder, der repræsenterer kommuner i interesseområdet Nordsøen m.fl.”

Forfatter

Related posts

Top