Nationalparker får prygl af eksperter: – De leverer nul og en hat

– Jeg får nogle gange internationale besøgende, og jeg vil helst lade være med at nævne, at det er en nationalpark, for det er bare skide pinligt.

Sådan lyder det fra museumsinspektør for Naturhistorisk Museum Aarhus, Morten D.D. Hansen, der mener, at det er falsk varebetegnelse at kalde Nationalpark Mols Bjerge for en nationalpark.

Kritikken rammer ned i en aktuel debat om landets nationalparker, herunder også Nationalpark Thy.

Flere natureksperter og politikere mener således, at naturen i nationalparkerne ikke er bedre beskyttet end naturen udenfor parkerne. Nationalparkerne i Danmark lever da heller ikke op til internationale standarder, fordi man fx må drive land- og skovbrug i parkerne herhjemme.

Falsk varebetegnelse
Seniorforsker ved Bioscience på Aarhus Universitet, Rasmus Ejrnæs, kalder de danske naturparker for ‘falsk varebetegnelse’:

– Man lyver. Man lover folk noget, som de ikke får. Realiteten er, at der ikke følger nogen ekstra naturbeskyttelse med udpegningen af den danske nationalpark, siger han til TV2 Østjylland.

Debatten om nationalparker er blandt andet blusset op, fordi Alternativet for nylig har foreslået, at der skal indføres konkrete krav til naturgenopretning og naturbeskyttelse i parkerne. Det er sød musik i museumsinspektør Morten D.D. Hansens ører:

– Man kunne godt være lidt mere ambitiøs. Ellers er en nationalpark bare en streg på et kort. Rent naturmæssigt leverer naturparkerne nul og en hat, siger han til Tv2 Østjylland.

Foto: Jens Kristian Kjærgaard

Forfatter

Related posts

Top