Næsten hver anden kommune underforbruger stadig

44 kommuner brugte sidste år færre penge på serviceudgifter, end de havde afsat i deres budgetter. Det viser beregninger af kommunernes endelige regnskabstal, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort.

Blandt de kommuner der har brugt færre penge på serviceudgifterne i forhold til budgettet er Morsø Kommune. Her er der i perioden 2011-2018 blevet brugt næsten 51 millioner kroner mindre på serviceudgifterne end budgetteret.
Alene sidste år lød budgetafvigelsen på 9,2 mio. kroner.

Det skriver Fagbevægelsens Hovedorganisation i en pressemeddelelse.

I Lemvig Kommune ligger det såkaldte underforbrug for perioden på hele 198,3 mio. kroner og i Struer Kommune på 124,8 mio. kroner.

Thisted Kommune derimod har i perioden 2011-2018 brugt flere penge på serviceudgifterne end budgetteret. Her er der blevet brugt 36,8 mio. kroner mere.

Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Arne Grevsen, peger på,  at underforbruget skyldes budgetloven og det tilhørende sanktionssystem, som pålægger kommunerne økonomisk straf, hvis de overskrider deres budgetter. Derfor sparer kommunerne ikke af lyst, men af frygt for benhård økonomisk straf, påpeger Arne Grevsen.

Underforbruget har kostet dyrt
– Det er meget uheldigt, at vi har et system, som tilskynder kommunerne til ikke at bruge hele deres økonomiske ramme. De økonomiske rammer er i forvejen meget stramme og hver en velfærdskrone skal derfor bruges. Underforbruget har kostet dyrt i velfærd, siger Arne Grevsen.

Fagbevægelsens Hovedorganisation opfordrer derfor politikerne til at justere budgetloven:

– Vi opfordrer ikke til, at offentlige arbejdspladser skal sprænge deres budgetter. Men de skal bruge de penge, de rente faktisk har mulighed for. Det er hul i hovedet, at kommuner pga. budgetloven skal straffes, hvis de bruger lidt for mange penge et år og til gengæld mister dem, hvis de har opsparet dem et andet år. Det er alt for kortsigtet og ineffektivt, og det bør stoppes, siger Arne Grevsen.

Se de enkelte kommuners underforbrug HER

Forfatter

Related posts

Top