Landbrugsudspil kaldes for fatamorgana

Når regeringen onsdag formiddag præsenterer sit udspil for, hvordan udledningen af drivhusgasser i dansk landbrug kan reduceres, vil nye teknologier og hidtil ukendte optimeringer af kendte ordninger fylde en stor del.

Af den grund modtages regeringen udspil med skuffelse hos støttepartierne, Enhedslisten, SF og Radikale.

Med udspillet håber regeringen at sænke udledningerne fra landbruget med 7,1 millioner ton i 2030. Det tal dækker både over tiltag, der allerede er vedtaget, og tiltag som kan sættes i værk med det samme.

Størstedelen – 5 millioner ud af de 7,1 millioner – dækker over et potentiale ved ny teknologi og videreudvikling af kendte ordninger. Det mener støttepartierne er et nummer for smart af regeringen.

– De 7,1 millioner ton CO2-reduktion i udspillet er et oppustet fatamorgana, som ikke reflekterer virkeligheden, siger Enhedslistens klimaordfører, Peder Hvelplund.

De Radikales landbrugsordfører, Zenia Stampe, betegner potentialet fra nye teknologier, som “ønsketænkning” fra regeringen.

– Min første reaktion var, at det så ambitiøst ud, for tallet 7,1 millioner ton lyder ambitiøst. Men da jeg så udspillet efter i sømmene, måtte jeg konstatere, at langt størstedelen er ønsketænkning.

– Så må jeg indrømme, at jeg følte mig holdt for nar.

– I virkeligheden er der kun for 1,6 millioner ton sikre reduktioner. Resten er enten vedtagen politik eller ønsketænkning, siger hun.

/ritzau/

Forfatter

Related posts

Top