HTX-elever laver bæredygtig mad

En gruppe 3.g.’ere fra Teknisk Gymnasium Thisted har netop afsluttet et projektforløb omkring bæredygtig og klimavenlig mad. Som afslutning på forløbet gik eleverne fra teori til praksis og kreerede en velsmagende tre retters-menu skabt ud fra bæredygtige principper.

HTX-eleverne har alle teknikfaget ’Proces, levnedsmiddel og sundhed’ på A-niveau, og det er her, at de gennem en længere periode har arbejdet med bæredygtig og klimavenlig mad.

– Forløbet udsprang af en rapport, som FN’s klimapanel offentliggjorde i oktober. Den afslørede, at vores fødevareproduktion på verdensplan udgør en lige så stor klimabelastning som hele transportsektoren, der jo altså tæller både fly, skibe, biler, busser og tog. Det synes vi, er tankevækkende, og vi fik derfor lyst til at kigge nærmere på, hvad man kan gøre for at brødføde verdens befolkning uden, at afgive så stort et klimatryk, som vi gør i dag, fortæller underviser Lars Rask Mortensen fra Teknisk Gymnasium Thisted.

Stof til eftertanke
Eleverne startede med at researche på emnet og fandt hurtigt ud af, at især vores animalske produktion udgør en markant miljømæssig belastning. Fokus lå derfor på at kreere en menu, primært baseret på vegetabilske fødevarer.

Det resulterede i en menu bestående af en grøn roulade med blomkål og rødkålssalat som forret, frikadeller baseret på bønner, soja og forskellige grøntsager samt ovnstegt kartoffelkage lavet på sojabaseret fløde til hovedret, og sidst – men ikke mindst – pandekager med skovbærmousse til dessert. Eleverne brugte primært lokale grøntsager, og næsten alt var økologisk. Kun med undtagelse af nogle lakridssnører, der blev brugt til pynt på desserten, lykkedes det faktisk eleverne at lave hele menuen på vegetabilske råvarer.

– Det smagte rigtig godt. Vi var meget positivt overraskede. Når bare vi krydrede det ordentligt, savnede vi overhovedet ikke kød i retterne. Det har helt klart givet stof til eftertanke, og jeg kunne godt tænke mig at lave mere plantebaseret mad derhjemme. Men det er dyrere at lave mad, der er baseret på lokale, økologiske råvarer, så der er helt klart tale om en prioritering, fortæller Mia Thoftdahl Hoelgaard, der synes, at det har været spændende at få et indblik i, hvordan plantebaseret mad faktisk er, frem for at man bare hører om det via andre.

Og hun har da også en klar opfordring til alle, der synes, at det lyder spændende med en mere plantebaseret kost.

– Prøv det! Det smager bedre end man tror, og det kræver ikke særligt meget til. Man behøver jo ikke at skifte 100% fra den ene dag til den anden. Man kan sagtens starte med små skridt. Udskifter man for eksempel ens normale opskrifter med plantebaserede opskrifter en enkelt dag eller to om ugen gør man også en forskel. Og det hjælper ikke kun miljøet, det hjælper også én selv. Vi bliver sundere af en plantebaseret kost, og det gør miljøet også. Så enkelt er det, slutter Mia Thoftdahl Hoelgaard.

Ud over at smagsteste og vurdere retterne, skulle eleverne redegøre for på hvilken måde, retterne var bæredygtige og mindre klimabelastende. En vigtig detalje, eftersom bæredygtig og klimavenlig madproduktion er en del af pensum til sommerens eksamener.

Forfatter

Related posts

Top