Højesteret skal bestemme om asylspray var racistisk

Tilbage i 2016 delte det nu nedlagte parti Danskernes Parti “asylspray” ud til forbipasserende i gågaden i både Thisted og Haderslev.

I retten i Sønderborg blev partistifter Daniel Stokholm, tidligere Carlsen, sammen med tre partisoldater dømt for racisme. Alle på nær Daniel Stokholm ankede, og landsretten dømte ligeledes de tre for racisme.

Onsdag klokken 9 bliver det Højesterets tur til at granske sagen.

Sprayen, som var en hårspray, havde teksten “asylspray” påklistret. Bagpå sprayen var instruktioner om at bruge sprayen mod ikke-vestlige indvandrere.

Og det er ikke omfattet af straffelovens paragraf om racisme, mener forsvarer Michael Juul Eriksen.

– Kernen i racismeparagraffen er, at man taler nedsættende om en gruppe af mennesker på baggrund af deres etnicitet eller tro. Den måde, som det her er adresseret, er til efterkommere i Danmark fra ikke-vestlige lande.

– Der mener jeg, at det er rimelig bredt. Det er fire femtedele af Jordens befolkning, de mennesker kan stamme fra. Det er fra mange forskellige etniciteter, sagde Michael Juul Eriksen, efter at landsretten dømte for racisme.

Daniel Stokholm og de tre andre blev i byretten idømt 15 dagbøder a 500 kroner. Daniel Stokholm blev desuden idømt 30 dages betinget fængsel, som altså i udgangspunktet ikke skal afsones.

Dommen i Højesteret ventes afsagt på et senere tidspunkt.

Det var i 2011, at Daniel Stokholm stiftede Danskernes Parti. Det højrenationalistiske parti forsøgte længe at blive opstillingsberettiget til Folketinget, men formåede ikke at indsamle nok vælgererklæringer. I juni 2017 meddelte partilederen, at han trak sig, og at han ville fokusere på sin familiære og private situation. Samtidig blev partiet nedlagt.

/ritzau/

LÆS OGSÅ:

Ekspartileder får betinget fængsel for at uddele asylspray

Foto: Danskernes Parti

Forfatter

Related posts

Top