Forskere vil forstå hjernens rolle i fedme

Cirka hver sjette dansker er svært overvægtig. Er man først kommet til at veje for meget, er det meget svært at tabe sig igen. Af dem der lykkes med at tabe sig, er det et fåtal, som formår at holde vægten.

– Noget tyder på, at hvis du først har vejet for meget, så er det den høje vægt, hjernen på en eller anden måde forsvarer i stedet for din normalvægt.

Sådan lyder det fra lektor på Center for Basic Metabolic Research Tune H. Pers fra på Københavns Universitet.

Han skal lede forskningsprojektet ‘Hypothalamic plasticity in obesity’, hvor en forskergruppe skal undersøge, hvad der sker i hypothalamus, når hjernes evne til at regulere ens vægt bliver dannet.

Ifølge Diabetesforeningen er sådan et projekt utroligt interessant:

– Overvægt spiller en væsentlig rolle for risikoen for type 2-diabetes. Al forskning, der kan bidrage til at kortlægge de komplicerede sammenhænge bag diabetesudviklingen, er vigtig for vores mulighed for at skabe bedre behandling og i sidste ende finde en kur. Vi ser frem til at følge projektet og dets resultater, siger sekretariatschef Ane Eggert Jackson fra Diabetesforeningen.

I forskningsprojektet skal forskerne undersøge udviklingen i hjernen på mus i de første fire uger af deres liv, hvilket rent udviklingsmæssigt svarer til fosterets hjerne i tredje trimester i en menneskelig graviditet.

– Vores præmis er, at der i løbet af fostertilstanden er et såkaldt kritisk vindue, hvor ens appetitregulering i hypothalamus bliver finjusteret på basis af udefrakommende faktorer via moderens kost, fortæller Tune Pers.

Størstedelen af musens hjerneceller i hypothalamus er dannet ved fødslen, men forbindelserne mellem dem og andre områder af hjernen, konsolideres i løbet af de første fire uger efter fødslen.

– Ved at kortlægge og forstå de byggesten og processer, som definerer det kritiske vindue, får vi udviklet en bedre base til at forstå, hvorfor nogle af os har nemmere ved at udvikle svær overvægt, og hvorfor det er så svært at tabe sig i vægt. Måske er nogle af disse biologiske processer fejlreguleret i fedme, siger Tune Pers.

Forskerne skal også undersøge, hvad der sker i hjernen, når man bliver overvægtig. Igen laves forsøgene med mus, som får en fedtholdig diæt og bliver svært overvægtige.

– Det er uklart om fedme i sig selv fører til, at hjernebaner nedbrydes over tid. Lad os sige at du vokser op med normal hypothalamus og appetitregulering, men bliver overvægtig af en eller anden årsag. Vi vil gerne finde ud af, om overvægten i sig selv fører til en gradvis nedbrydning af hjernebanernes effektivitet, forklarer Tune Pers.

Tidligere forskning har vist, at ens krop forsvarer den aktuelle kropsvægt, ved at hjernen nedjusterer ens energiforbrug og øger ens appetit, når man faster, og omvendt øger den ens energiforbrug og sænker ens appetit i takt med, at man overspiser.

Forskerne vil gerne forstå, hvordan denne “termostat” virker for på sigt at kunne finde ud af, om man kan påvirke den i folk med svær overvægt.

– Måske opstår der en fejlregulering i hjernen i takt med, at du bliver tyk, som bliver ved med at være der, når du har tabt dig. Det ville kunne forklare, at det er stort set umuligt at bevare et vægttab, hvis du får har vejet for meget, afslutter Tune Pers.

Foto: Danmarks Frie Forskningsfond

Forfatter

Related posts

Top