Årets høst risikerer at drukne i regn

Landmændene havde egentlig udsigt til en flot høst ovenpå sidste års tørke.

Men voldsomme regnmængder i august har stoppet mejetærskerne mange steder og skabt seriøs bekymring for høsten hos landmændene. Ikke mindst i store dele af Jylland, hvor det har regnet mest.

– Jeg får nervøse trækninger, når jeg kigger på mine marker, siger Morten Yde, som er landmand ved Snedsted i Thy, til DR P4 Midt & Vest.

Michael Riis fra Landbo Thy regner med, at tre dage med tørvejr kan gøre markerne klar til at blive høstet. Arkivfoto: Christian Kjeldsen

Allerede halvvejs gennem august er der nogle steder i landet faldet, hvad der svarer til en hel måneds nedbør, skriver DMI. Det gør det svært for mejetærskerne at køre på markerne. Skybrudene har været hårde ved kornet, siger chefrådgiver i Landbo Thy Michael Riis.

– Kornet står i noget blankt vand, og det kan nemt tage skade. Det kan nemt lægge sig ned, så det bliver rigtig svært at samle kornet op, siger han.

Dobbelt ærgerlig situation
Efter en lang tørkeperiode sidste år, hvor mange landmænd tabte penge, vil et godt høstår falde på et tørt sted, siger landmand Morten Yde. For ham og de andre landmænd er situationen dobbelt ærgerlig, fordi kornet står så flot i år på de våde marker.

– Jeg er rigtig ked af, at der står nogle fantastiske afgrøder derude, som vi havde glædet os meget til at bjærge. Det er godt nok en udfordring nu, siger han.

DR’s vejrudsigt lover dog mere regn både torsdag og lørdag, så mange landmænd kommer helt sikkert til at betale ekstra for tørring af kornet, når det engang bliver bjærget, siger Michael Riis.

Se hvor meget august-nedbør der er faldet i de enkelte kommuner HER

Forfatter

Related posts

Top