500 flere læger blev ansat på sygehusene sidste år

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby har tidligere kaldt lægemanglen i Danmark for en tikkende bombe under det danske sundhedsvæsen.

Derfor glæder det hende også, at Sundhedsstyrelsen i en ny lægeprognose spår, at antallet af læger vil stige med 7.958 speciallæger i 2040 – det svarer til en stigning på 49 procent i forhold til 2018.

– Uden lægerne kunne vores sundhedsvæsen ikke hænge sammen. Derfor er det så uhyre vigtigt, at vi sikrer det rette antal læger til det stigende antal patienter. Med det in mente kan jeg ikke andet end at glæde mig over, at udviklingen fortsat ser ud til at gå i den rigtige retning med flere læger i fremtiden, siger Ellen Trane Nørby.

Lægemangel langt fra aflyst
Den ellers positive lægeprognose betyder desværre ikke, at lægemanglen er aflyst. Over 70 procent af landets praktiserende læger har i øjeblikket lukket for tilgang af nye patienter.

– Vi bliver nødt til at klø på, og det er også derfor, at vi med sundhedsreformen har sat gang i en række initiativer, der skal sikre flere læger både her og nu og på den lange bane, siger sundhedsministeren.

På den lange bane har regeringen i 2018 besluttet at øge optaget på medicinuddannelsen med mere end 250 studiepladser. Og antallet af introduktionsstillinger og hoveduddannelsesforløb i almen mediccin er også blevet øget markant med sundhedsreformen, så der kan blive uddannet flere speciallæger i almen medicin.

Fremgang har en bagside
I 2018 blev der ansat knap 500 flere læger på de danske sygehuse. Det viser nye beskæftigelsestal for det regionale sundhedsvæsen.

Men Søren Lunde, der for formand for Lægeforeningen i Nordjylland er alligevel bekymret – for der er ikke kommet flere ansatte i sygehusvæsenet.

– Så jo flere læger, jo færre andre sundhedspersoner som eksempelvis sygeplejersker, sosuer, jordemødre og andet sundhedspersonale. Det er ikke godt, for det giver et fortravlet arbejdsmiljø, når der er for få hænder, siger Søren Lunde til DR P4 Nordjylland.

I de seneste 10 år er antallet af sygehusansatte læger steget fra 14.000 til 17.000.

Kilder: Ritzau og DR P4 Nordjylland

Forfatter

Related posts

Top