Unikt klokkespil hentes til Mors

Der findes i alt 18 transportable klokkespil i verden – ét af dem hentes nu til Mors.

Det er Lars Bek Nielsen, der driver firmaet Kirkeklokken ApS på Mors, der har overtaget udlejningen af det særlige instrument der er det eneste af sin slags i hele Norden. Det mobile klokkespil blev bygget med støtte fra Maersk på et hollandsk klokkestøberi i 2006. I størrelse svarer det godt og vel til det faste klokkespil i Vor Frelsers Kirke i København, og spænder over 4 oktaver fra det dybe C til det høje D – og er ligeledes forsynet med et klaviatur, som betjenes af en klokkenist.

Det unikke instrument, der hentes fra Løgumkloster Kirkemusikskole, kan lejes ud til kirkekoncerter, julemarkeder, byfester, friluftsgudstjenester og lignende arrangementer.

Nordic Carillon, som klokkespillet hedder, består af 50 bronzeklokker i varierende størrelser og vejer til sammen imponerende 2,8 tons. Modsat kirkers traditionelle klokkespil er dette beregnet på at kunne skilles ad i fire dele og fragtes rundt på en speciallavet trailer.

Lars Bek Nielsen er oprindeligt uddannet smed og har specialiseret sig inden for de mange typer af smedearbejde, der kan relateres til kirker. Fra alt hvad der har med kirkeklokker at gøre som eftersyn og renovering af klokkespil og tårnure, over automatisering af klokkeringning til fremstilling af smedejernshegn og diverse redskaber og tilbehør til kirkegårde.

Han har allerede nu fem arrangementer i kalenderen – spredt rundt i Danmark og Norge, selv om han først overtager Nordic Carillon, når forårets eksaminer på kirkemusikskolens klokkenistuddannelse er overstået.

Han markerer overtagelsen med et åbent hus-arrangement på virksomhedsadressen på Mors den 14. juni, hvor man vil kunne opleve klokkespillet blive betjent af den anerkendte klokkenist Peter Langberg. Han spiller fast på Aarhus Rådhus og i Vor Frelser Kirke i København. Han startede Kirkemusikskolen i 1979 og dermed også den første klokkenistuddannelse i Norden, og har været rektor for skolen i 30 år.

Forfatter
Top