Unge kvinder skal til læge før graviditet

Ønsket om en god fødsel og et velskabt barn har størst chance for at gå i opfyldelse hos kvinder, der lever sundt. Ikke bare i graviditeten, men også før sædcelle og æg finder hinanden.

Sundhedsstyrelsen vil med nye retningslinjer tilbyde alle kvinder mellem 18 og 30 år en rådgivende samtale hos lægen. Den skal finde sted, når kvinden er begyndt at overveje at blive mor, men inden hun bliver gravid.

Rygning, alkohol og overvægt er blandt de emner, som den praktiserende læge skal tale med kvinden om.

Retningslinjerne er i øjeblikket i høring hos eksperter i graviditet og fødsel. Blandt andet i Jordemoderforeningen, hvor formand Lis Munk er positiv:

– Det er en fornuftig anbefaling. Alle fostrets organer skabes i den første del af graviditeten, og derfor er det vigtigt, at betingelserne er så optimale som overhovedet muligt, siger hun.

Hun henviser til, at andre lande også overvejer at indføre “preconception care”, fordi forskning viser, at det gavner både mor og barns sundhed.

Sundhedsstyrelsen vil først kommentere anbefalingerne, når de er klar. Men i høringsudkastet peger styrelsen på, at det kan være en udfordring at finde det rette tidspunkt for rådgivningen. Både fordi mange graviditeter er uplanlagte, og fordi det er meget forskelligt, hvor lang tid der går, fra ønsket om graviditet opstår, til det lykkes.

Men det kunne være, når kvinden som 23-årig kommer til læge i forbindelse med den første screening for livmoderhalskræft, lyder et af forslagene.

/ritzau/

Forfatter

Related posts

Top