Ukrainske dansere i bevægende forestilling

”Mit Stille Hjem”, som onsdag 20. september gæster Limfjordsteatret, er skabt gennem et unikt kunstnerisk samarbejde mellem Holstebro Dansekompagni og tre ukrainske dansere. I marts 2022 – få uger efter den russiske invasion af Ukraine – hjalp Holstebro Dansekompagni de tre dansere ud af landet og oprettede flygtningejobs til dem.

Sammen med fem andre kvindelige dansere deler de i forestillingen ”Mit stille hjem” et personligt øjebliksbillede af en nutidig og historisk krigstilstand. En bevægende og kraftfuld hyldest til den ukuelige styrke, der ligger i kvinden og mennesket såvel som i fællesskabet.

Forestillingen indledes med en lille snak med den ene af danseteatrets kunstneriske ledere, koreografen David C. Price, som vil fortælle, hvordan det gik til, at Holstebro Dansekompagni hjalp de tre dansere op fra kældrene, hvor de søgte beskyttelse – og videre til både sikkerhed og job i Danmark.

Forestillingen har gjort stort indtryk på de anmeldere, der oplevede den under festivalen CPH Stage. Anne Middelboe Christensen skriver således i Dagbladet Information:

”.. hvad jeg end gør, kan jeg ikke glemme de tre ukrainske kvinder i danseforestillingen Mit stille hjem. (De) .. danser tydeligvis med samme stædighed, som deres mænd kæmper i krigen. (..) en fysisk kraftpræstation med udholdenhedsteknik og gymnastagtig smidighed. Samtidig stråler en blid sorg så oprigtigt ud af danserne, at tårerne triller ned ad kinderne på tilskueren.”

Også Politikens anmelder, Monna Dithmar, blev dybt berørt og skrev om forestillingen, at den ”… ramte mig lige i følenerven. (..) De unge kvinder kastede sig ud i dansen som kæmpende amazoner, men samtidig med en sårbarhed, der gik gennem marv og ben.”

Den indledende snak holdes inde i den store sal på Limfjordsteatret, mens selve forestillingen er flyttet i Morsø Teater. Der er stadig ledige billetter at få.

Limfjordsteatret viser ”Mit stille hjem” af Holstebro Dansekompagni onsdag 20. september kl. 19:30

Foto: Emilia Therese

Forfatter
Top