Tidligere minkavler lægger gård til saft- og isproduktion i Thy

I en ombygget lade i Sønderhå har Alexander Bengtsen og Rasmus Thøgersen indrettet en lille isfabrik. Her fremstiller de sodavandsis på basis af ægte økologiske bær, høstet på markerne lige uden for døren. I et andet produktionslokale sætter Niels Christian Bach Nielsen sammen med sin hustru etiketter på flasker med saft, som de selv har tappet af de optøede bær fra sidste sommers høst.

Ispinde er det seneste påhit på Bakgaarden i Thy. Der er nemlig skabt en usædvanlig symbiose mellem de jordbundne thyboer og et par københavnerhipstere.

Alexander Bengtsen flyttede til Thy for fem år siden og fremstiller nu ”Bruce Vild Is” og andre læskende alternativer til traditionel sodavandsis på gården i Thy sammen med sin kammerat, Rasmus Thøgersen, fra Nørrebro.

Rasmus Thøgersen (t.v.) og Alexander Bengtsen har indrettet en lille isfabrik i den ombyggede lade på Bakgaarden. Isen laves på saft fra de økologiske bær, der dyrkes på markerne lige uden for. Foto: Thy Økobær

– Vi fik lidt smagsprøver herude fra og fandt ud af, at saften smagte sindssygt godt. Siden indgik vi en aftale om at etablere vores produktion af økologiske is her. Vi vil gerne, at det hele skal være så lokalt som muligt, siger Alexander Bengtsen fra Vild Is.

Fra minkavl til bærproduktion
Forandringens vinde har blæst over Niels Christian Bach Nielsens gård i Sønderhå, siden minkavleren for over 20 år siden besluttede at starte en produktion af bær. Jordbruget blev siden omlagt til økologi – og for knapt tre år siden afvikledes minkfarmen helt.

For to år siden stod Tine Dalbøl på gården og lavede saft under Thy Økobær, der blev solgt og distribueret via Thisted Bryghus som Thy Saft. Nu er den aftale af forskellige grunde ophørt.

Thy Økobær har i stedet valgt selv at fortsætte fabrikationen med basis i produkter af egen avl – eksempelvis drikkeklar saft, sirup, vin og puré af røde og hvide ribs, solbær, aronia, havtorn, stikkelsbær og blåbær. Produkterne sælges eksklusivt under firmaets eget navn og med nye labels.

Niels Christian Bach Nielsen distribuerer oftest selv familiens økologiske fødevarer til specialbutikker, hoteller og spisesteder som eksempelvis et dansk alternativ til appelsinjuice. Der er også distributionsaftale med Depot Thisted og Depot Aalborg.

De bær, der bruges i produktionen dyrkes på Bakgaardens egne marker.

Det var i øvrigt Tine Dalbøl, der sporede Vild Is ind på opskriften på ægte bær-is og skabte forbindelse mellem københavnerne og familien Bach Nielsen fra Sønderhå.

– Niels inviterede os herud, og vi kom herfra med flere liter koldpresset saft, som endte med at blive fundamentet for hele vores isforretning, fortæller Rasmus Thøgersen.

Høje ambitioner
I begyndelsen lavede Vild Is forsøg hjemme i køkkenet. Men 1. februar flyttede sodavandsproduktionen til Sønderhå.

– Forhåbentlig kan vores samarbejde være med til at booste hinandens forretning, siger Alexander, der altid har en flyer med fra Thy Økobær, når de kører ud med isen, der forhandles i ishuse, cafeer og restauranter over det meste af landet – fra Skagen til Svendborg og København.

Thy Økobær og Vild Is har ikke kun grundproduktet tilfælles. De har også nogenlunde samme kundesegment og idé om, at smagen skal være i top og varen skal være ægte og lokalt produceret – med så lavt et klimaaftryk som muligt.

For Thy Økobær er målet at fordoble antallet af solgte flasker saft i 2021 i forhold til sidste år, og Vild Is sigter også efter at opskalere forretningen betydeligt.

– Vi har høje ambitioner. Vi vil være store, understreger Alexander.

I Thy kan du købe Vild Is i blandt andet Vesterhavscafeen i Vorupør, Haandpluk Kaffebar og Delikatesse i Klitmøller, Lodbjerg Fyr og Doverodde Købmandsgaard. Thy Økobær sælges også i Doverodde Købmandsgaard samt andre steder som Vesterhavshytten i Agger, Agger Darling, Hotel Thinggaard – og naturligvis fra egen gårdbutik.

Forfatter

Related posts

Top