Thy Cup melder alt ”udsolgt”

Årets Thy Cup bliver et brag af en håndboldfest, når 198 hold med ca. 2300 spillere og ledere sætter hinanden stævne i dagene d. 27.-29. dec. til Thy Cup – er af de allerstørste julestævner i DK mellem jul og nytår.
– Vi har oplevet en kæmpe interesse for at deltage og har desværre måttet skuffe op mod 40 hold, som vi desværre ikke havde plads til – hverken mht. indkvartering el. halkapacitet.
Det er rigtig dejligt, at så mange i år har lyst til at være med Thy Cup, som i år afvikles for 45. gang. Vi har været glædeligt overraskede og har ikke en enkelt forklaring på den store interesse. Måske er man fortsat ”tørstige” i klubberne for at komme ud at spille håndbold – jeg kan se, at mange af de traditionelle påskestævne allerede nu, her før jul, har stor tilmelding.

En af nyhederne i årets Thy Cup er, at der d. 27. dec. i tidsrummet 10-14 afvikles en særlig ”Lykke Thy Cup 2023” med såvel lokale som andre ”Lykkeligaklubber”. Det er 2. gang, Thy Cup prøver at integrere Lykkeligaholdene i Thy Cup, men først år, det lykkes.
Vi har nogle fantastisk dygtige og engagerede Lykke Liga trænere i Thisted IK – og de har på forbilledlig vis skruet et super spændende stævne sammen. Stævnet kulminerer bl.a. med en ”opvisningskamp”, hvor de ældste Lykkeligaspillere udfordrer trænergruppen. Lykke Thy Cup samler ca. 80 spillere fordelt på forskellige hold.
Har man ikke overværet en Lykkeligakamp før, så venter der en stor oplevelse – engagement og glæde fylder hallen, når LykkeLiga spillerne og deres lige så engagerede trænere spiller kampe.
Et kæmpe forberedelsesarbejde er ved at være afsluttet – der mangler fortsat mindre detaljer m.v., men de store udfordringer er nu på plads.
Da Thy Sportsefterskole gik konkurs omkring sommerferien stod vi lige pludselig og manglede 2 haller. Heldigvis kunne Sydvestmors Kultur og Fritidscenter stille med kampklare baner, så der bliver fuld knald på håndbolden i Sydvestmors.
Noget mere ærgerligt var det at måtte konstatere, at Thy Hallen heller ikke til dette års Thy Cup bliver færdig. Vi havde set frem til at byde de deltagende klubber velkommen i et super moderne og spændende håndboldcentrum.
Vi har haft nogle gode møder med Thy hallens ledere/personale, og de gør alt for at vi kan få taget så meget af Thy hallen i brug som muligt. Erfaringerne fra Thy Cup 2022 viste, at det godt kunne lade sig gøre, så vi er fulde af fortrøstning. For første gang inddrages Thy Hallens ”springcenter” til håndboldhal. Forleden trak vi nye streger og satte tilsvarende mål ind, så hallen nu er tæt på at være en ”kortbane”. Her afvikles en del af U9 kampene.
Udenlandske dommere til Thy Cup er ikke noget særsyn. Thy Cup har i mange år af besøg af tyske dommere, som sammen med de lokale dommere, som påsættes af Dansk Håndbold Nord. I år er denne hjælp dog udvidet med et spansk dommerpar.
Midt i sommers fik jeg en henvendelse fra et spansk dommerpar, som oplyste, at de ofte deltager i store europæiske ungdomsturneringer. Så efter 17 timers rejse, rammer dommerparret Struer station d. 27. dec. omkring kl. 09:00, hvor Thy Cup afhenter parret, så de kan være klar til at dømme i Thy Hallen fra kl. 12. Vi ser frem til et spændende bekendtskab.
Vi er meget glade for at så mange lokale dommer og dommere lidt længere fra har tid/lyst til at bruge en del af familiejulen for at dømme til Thy Cup. Det at have ”rigtige dommere” på til kampen

Er en vigtig brik i det store puslespil.
Med så mange deltagere, så der skal skaffes en hel del hjælpere – rigtig mange endda. Thisted IK håndbold kan ikke alene klare opgaven med at finde vagter til bespisning, indkvartering, underhold og ikke mindst tidtagning. I år samarbejder Thy Cup bl.a. med IF Nordthy, VIF, Morsø HK, Rideklubben Bæklund, springgymnaster, Politihjemmeværnets støtteforening, Thisted Svømmeklub, Mors Thy H Ligaherre, HF Mors og andre.
Uden den store opbakning fra de samarbejdende klubber, så kan vi ikke gennemføre et stævne i det omfang, som vi gør nu. Det er superdejligt, at mærke opbakningen fra lokale klubber. Det er også kanon, at disse klubber så kan tjene en god skilling ved at hjælpe os. Det ville faktisk være skønt, hvis lidt flere af de lokale håndboldklubber have overskud/lyst til at være med – det ville hjælpe os rigtig meget.
Det er et kæmpearbejde og kræver mange ressourcer for blot at finde de mange frivillige. I første omgang trækker vi på forældrene til de børn, der spiller Thy Cup, men familie, gode venner m.fl deltager også, ligesom der er en del ”fra den gamle garde i TIK”, der fortsat giver en hånd med.
Vi har et helt utroligt og unikt fællesskab omkring denne opgave – og oplever også, at flere af de unge ønsker at give en hånd med.
På nuværende tidspunkt mangler vi at få besat 4-5 vagter – og mon ikke det lykkes til allersidst
Thy Cup henvender sig både til elitehold og bredde hold. I de rækker, hvor tilmeldingen er stor nok – deler vi turneringen op i Gruppe 1 og Gruppe 2 hold, så der på den måde sikres en større jævnbyrdighed i kampene.
Vi får mange tilkendegivelser om, at det er et godt træk ved Thy Cuppen, at holdene allerede fra 1. kamp kommer til at møde hold fra samme rækkeniveau. Det giver flere jævnbyrdigere kampe – og betyder også, at der spilles om B-C- og D-finaler samt sekundære placeringer, hvor der også er præmier. Vi kan mærke, at der er noget, der efterspørges.
Uden mad og drikke… det gamle mundheld gælder naturligvis også ved Thy Cup. Madden leveres af den gamle slagter i Thisted – og der forventes indtaget ca. 1800 måltider, hver gang vi afvikler morgenmad eller aftensmad. Desuden sørges der for gode frokostboxe med kylling og pasta. Vi er så heldige at kunne leje EUCs dejlige faciliteter – og der er virkelig knald på, når maden serveres. En lille nyhed i år er, at vi har lånt plastikkander og krus af Thy Rock, så vi har en lidt grønnere profil end tidligere.

For at nå rundt på indkvarteringsstederne og de mange haller – hele 17 i alt, har den mangeårige kørsels koordinator, Ivan Marquarten – selv tidl. spiller, træner og formand i TIK, i samarbejde med Hanstholm turistfart, udarbejdet en driftsikker køreplan, så spillere og ledere kan nå rundt til kampe, passe spisetider m.v.
En velfungerende busplan er en forudsætning for at kunne afvikle Thy Cup. Desuden skal der også indtænkes trafiksikkerhed og adgangsforhold. Fx bliver dele af Lerpytter ensrettet under Thy Cup, og der bliver skabt særlige busholdepladser.

Tysk besøg fra Bundesligaen. SG Hamburg Nord stiller med mange ungdomshold til turneringen og tager deres U18 D med. De kan ikke deltage i turnering, som omfatter U9-U17. Mors Thy HB har taget udfordringen op og stiller med deres 2 bedste D19 hold – hvoraf 1. holdet jo er forsvarende DM-vindere. Tyskerne skal prøve kræfter med MTH i Arenaen på Mors d. 28. dec. – og mon ikke de får hænderne fulde. Sideløbende afvikles en miniturnering for Thy HB, Visse IF og HF Mors U19 P.
Thy Cup har haft et møde med HF Mors/MTH – og overvejer måske i fællesskab at starte en U19 turnering op – sideløbende med Thy Cup. Det bliver spændende at se, om der kommer noget konkret ud af de tanker – det kunne give det hele en ekstra dimission.
Finalestævnet afvikles i Thy hallerne – såvel A- som B-finaler d. 29. dec. – fra sidst på formiddagen. Der bliver god stemning og forhåbentlige en masse spændende og seværdigt håndbold. Som ved andre finaler bliver der fuld knald på musik,lys og speak – for at skabe den rigtige stemning. Her får Thy Cup hjælp fra MHTs direktør, Sigurd Skovborg, – selv tidligere spiller og u-træner i Thisted IK i mange år. Han skal speake Thy Cup igennem A-finalerne., mens tidl TIK-træner, Leif Broård, sammen med Thy Cup styrer B-stævnet i Thy hal 3. Til præmieroverrækkelsen m.v kan deltagerne hilse på formstærke Mads Svane Knudsen og Henrik Tilsted, fra MTH Liga herrer. Begge de herrer kigger også forbi Lykke Thy Cup 2023 og med til at drysse lidt lokalt stjernestøv over stævnerne.
Det bliver ganske enkelt nogle kanondage – og vi glæder os rigtig meget.

Foto: Arkivfoto Thy Cup

Forfatter
Top