Thisted Kommune klar med “”Demensvenligt Thy”

Thisted Kommune har som den foreløbigt eneste kommune herhjemme fået sin egen version af det landsdækkende koncept ”Demensvenligt Danmark”. ”Demensvenligt Thy” hedder tiltaget.
Der er konkrete råd til hverdagen. Der er svar på en række spørgsmål, og der er kort vej til hjælp. Med en ny hjemmeside, og en række kommende tiltag har Thisted Kommune skabt en base for vidensdeling og vejledning for alle i Thy, der på den ene eller den anden måde har demens inde på livet eller møder mennesker med demens i deres arbejde.

Ingen skal stå alene med demens. Det er noget, vi har sammen, og ansvaret for at skabe et Demensvenligt Thy ligger hos alle. Gennem aktivt medborgerskab kan og skal vi involvere og aktivere hinanden. Med et fælles fundament, håber vi, at synliggøre mulighederne for et godt liv – på trods af demensen, siger Anne Fink, chef for Ældre og Træning i Thisted Kommune, om baggrunden for det nye tiltag.

På hjemmesiden www.demensvenligtthy.dk kan alle søge information. Både om hvilke muligheder der er for at få hjælp, men også om, hvordan du som privatperson spiller en vigtig rolle og kan være med til at skabe større åbenhed om tilstanden, der påvirker mange menneskers liv. Kampagnen, der kommer til at løbe hele året, skal være med til at skabe betydelig mere opmærksomhed og resultater her i Thy.

Gitte Sand Dahlgaard er én af de demenskoordinatorer, der står klar med råd og vejledning, når hverdagen slår en kolbøtte, og en borger bliver ramt af demens. Der går meget forud for selve diagnosen, og mere opmærksomhed på den del, vil kunne gøre en forskel for mange, siger hun:

– Hvis vi som mennesker ændrer adfærd, så er der noget galt. Det skal vi blive bedre til at tale om og være opmærksomme på. Alle sammen. Det handler meget om ikke at være berøringsangst. Vær åben og ærlig. Vi skal turde italesætte ændringer i den gode ven eller venindes adfærd. Fordi vi gerne vil hjælpe og fordi, det er svært og hårdt at blive ramt af demens

Forfatter
Top