Thisted Bryghus genanvender rest-øl og omdanner det til spiritus

I forbindelse med Thisted Bryghus’ grønne rejse og med et fortsat ønske om at skabe produkter med omtanke for miljøet, har de fundet en måde, hvorpå gærfløden fra deres øl-fermentering kan genanvendes og i en destillations-proces blive omdannet til spiritus af høj kvalitet. Denne nye produktlinje betragtes som et vigtigt skridt for Thisted Bryghus’ strategi – ved at genbruge så mange materialer som muligt i deres arbejdsprocesser styrker de deres miljøprofil.

I sommeren 2023 fik Thisted Bryghus solceller på taget og et nyt CO2-opsamlingsanlæg – et anlæg, der har gjort det muligt for dem at genbruge en væsentlig andel af den udledte CO2 fra deres gærtanke, ved at omdanne den til kulsyre, som derefter bliver brugt til tapning af øl og sodavand. Disse tiltag blev blandt andet installeret med det fokus at reducere bryghusets CO2-udledning og optimere deres energiforbrug. Eftersom ølbrygning er en energiintensiv proces, har Adm. Direktør Aage Svenningsen længe været dedikeret til at undersøge flere muligheder for at gå grønnere veje – og med deres nye spiritus-serie er de allerede et skridt i den rigtige retning.

Aage Svenningsen udtaler, ”Med vores intensiverede fokus på den grønne omstilling og hvordan vi som bryghus kan mindske vores miljøaftryk, er det en oplagt mulighed at kigge ind i at skabe cirkulære produkter – og det kan vi ved at genanvende vores rest-øl til uovertruffen spiritus af høj kvalitet. I stedet for at lade god øl gå til spilde har vi fundet en måde at genanvende, raffinere og destillere den gærfløde vi afleder fra vores øl-fermentering.”

Da Thisted Bryghus ikke selv har mulighed for at destillere deres produkter, har de indledt et tæt samarbejde med Branderiet i Brande, der nu hjælper med denne opgave. Og bryghuset kan nu stolt præsentere en ny produkt-linje indeholdende: ’Snaps med kommen’ og ’Gin med enebær og sort peber’. ”Vi har altid haft en stor passion og mod på at udforske vores produkter og hvad de kan – og med vores nye spiritus-serie mener jeg helt bestemt, at vi er dykket et lag dybere og har fundet en ny smag af Thisted Bryghus. Ved at omdanne rest-øl til spiritus har vi skabt smagen af fornuftig nordvestjysk håndværk”, fortæller Aage Svenningsen.

Og de første har allerede taget godt imod de nye produkter fra Thisted Bryghus. Deres gin og snaps blev nemlig lanceret på bryghusets ordinære generalforsamling den 27. januar, hvor aktionærerne som de første have mulighed for at købe produkterne med hjem. Generalforsamlingen blev selvfølgelig også budt på en snaps til den traditionelle servering gule ærter. Den nye snaps og gin fra Thisted Bryghus er nu at finde i udvalgte specialbutikker.

Aage Svenningsen afslutter med et løfte om kontinuitet, for selv med dette spændende kapitel fortsætter Thisted Bryghus med at skabe uforglemmelige smagsoplevelser, som de altid har gjort.

Forfatter
Top