Tegner et portræt af nutidens unge med digtsamlingen Den Tynde Generation

Den 20-årige forfatter Laurits Balker Jørgensen fra Klitmøller i Thy er den 7. september 2023 aktuel med debutudgivelsen ”Den Tynde Generation”. Bogen giver en øjenvidneberetning ind i en generation, som er vokset op under den voksende præstationskultur.

Den handler om unge, som dagligt lever i et eget forventningspres, som de ikke kan imødekomme. Det er dem der selvmedicinerer, dem der vælger vold i stedet for ord og dem der falder igennem, som ingen har tid til at samle op.

– Jeg har skrevet den her digtsamling fordi jeg synes at det er vigtigt, at unge selv får lov til at sætte ord på de ting, som plager vores generation. Jeg håber det kan blive det talerør, som jeg selv har manglet, fortæller Laurits Balker Jørgensen.

Han håber, at bogen kan være med til at sætte ord på nogle af de bagvedliggende årsager til den stigende frustration, mistrivsel og opgivenheden som ses hos en voksende gruppe unge i dag.

– For nogle vil digtene i bogen være skrap læsning. Men digtene er skrevet på baggrund af virkelige iagttagelser og hændelser. Derfor håber jeg også, at bogen kan være et supplement eller en form for kickstarter til en vanvittig vigtig debat om, hvordan unge har det i en tid, hvor man er udsat for et vanvittigt forventningspres både fra sig selv og samfundets side men også fra omgivelserne i en verden, hvor de digitale medier fylder mere og mere, grænsende til alt for meget, siger Laurits Balker Jørgensen.

Får det værre og værre og intet sker
Han peger på, at politikerne i årevis har talt om at gøre noget ved de unges problemer med mistrivsel.

– Men der sker ikke noget, mens pilleforbruget hos unge bare stiger og stiger. Alle unge kender nogle, der bliver medicinerede for at kunne holde tilværelsen og forventningspresset ud i det daglige og det er en usund og for samfundet dyr og ond spiral, påpeger Laurits Balker Jørgensen.

Har ikke noget quickfix på, hvordan man løser problemerne.

– Men man skal ind og se på de forventninger, der stilles til de unge om at præstere i lyntempo gennem uddannelserne for at komme ind på arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt. Der taber man mange unge i disse år, påpeger Laurits Balker Jørgensen.

”Den Tynde Generation” udgives på forlaget FLOKDYR, som er forfatterens eget forlag og udgivelsen er finansieret af en crowdfunding kampagne, der på rekordtid indsamlede 20.000 kroner – eller det dobbelte af det oprindelige budget. Første oplaget er på 500 bøger, der sælges via hjemmesiden www.flokdyr.com

Laurits Balker Jørgensen rejser på TALK-turne til de danske uddannelsesinstitutioner og andre interesserede fra den 1. oktober 2023 og frem til cirka 1. april 2024.

Foto: Marius Clement

Forfatter
Top