Statens Serum Institut erklærer kighoste-epidemi i Danmark

Statens Serum Institut har til og med august registreret 1323 tilfælde af kighoste. Det er mere end tre gange så mange tilfælde som normalt, og derfor erklærer instituttet nu, at der er en kighosteepidemi i Danmark.

Ifølge afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut er stigningen i antallet af tilfælde spredt ud på alle aldersgrupper. Det er dog særligt relevant at følge udviklingen hos små børn.

Kighoste kan være særligt farlig for små børn, fordi de stadig har snævre luftveje, hvor sejt slim kan hobe sig op og give problemer med vejrtrækningen.

Samtidig kan de langvarige hosteanfald medføre, at barnet får for lidt ilt.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) opfordrer i en udtalelse forældre til at undersøge, om deres børn følger vaccinationsprogrammet er blevet vaccineret mod kighoste, når de er 3, 5 og 12 måneder samt, når de fylder fem år.

Kighoste skyldes en bakterie ved navn Bordetella pertussis, der regnes for en af de mest smitsomme i Danmark. Der går 5 til 15 dage fra, at man bliver smittet, til at sygdommen bryder ud.

Den starter med et par ugers forkølelse og let hoste. Herefter kommer der hoste med gentagne hostestød, til lungerne er tømt for luft. Der kan ophostes sejt slim, og i nogle tilfælde kan det resultere i opkast.

For små børn kan sådanne anfald ske op til 30-40 gange i døgnet.

/ritzau/

Forfatter

Related posts

Top