Rekruttering i Hjemmeplejen

Læserbrev af Thomas Dahlgaard, KV21-kandidat for Venstre på Mors

Et af de såkaldt gode spørgsmål, som rejses rundt på de forskellige vælgermøder er, hvordan vi i Morsø kommune imødegår udfordringen med at andelen af ældre og plejekrævende stiger, samtidig med at vi har en medarbejdergruppe, hvor en stor andel nærmer sig efterløns og pensionsalderen.

Aktuelt har man fra kommunens side iværksat forskellige tiltag for at få flere ind i faget. Man har indført en ordning, hvor kommunen allerede under elevernes skoleforløb udbetaler løn, dette gør uddannelsen, især for de lidt mere modne elever mere overkommelig, da de ofte har stiftet hus og hjem med de omkostninger, som der følger med dette. Der er ligeledes afsat en pulje til at etablere såkaldte EGU pladser indenfor området. I Viborg kommune, har man ansat man et antal unge mennesker til at lave aktiviteter med de ældre på plejecentrene, i håb om at vække en fremtidig interesse for plejefaget. I Varde kommune prøver man at løse rekrutteringsudfordringerne ved at få flere østeuropæiske tilflyttere flyttet primært fra landbrugssektoren og over i plejesektoren. I Thisted kommune håber man at kunne få flere af de ansatte til at ville gå op i tid, da man her har en større andel, som er på reduceret timetal. Dette gør sig også gældende i Morsø kommune. Et arbejde i hjemmeplejen er dog fysisk hårdt, så det vil ikke være en mulighed for alle.

Der er ingen tvivl om at disse elementer bestemt er gode bud på at skaffe arbejdskraft til plejesektoren. Jeg tænker dog man herudover vil kunne gøre mere for at skabe en attraktiv arbejdsplads ved at indføre den såkaldte Hollandske model i hjemmeplejen.

Den Hollandske model går kort fortalt ud på at lade hjemmeplejerne arbejde i et antal selvstyrende teams, hvor de har ansvar for plejen af et vist antal borgere. Teamet planlægger i samarbejde dagens gøremål og organiseringen heraf. Dette gør at den enkelte medarbejder oplever stor indflydelse på sit arbejdsliv og udførelsen heraf. Dette er i høj grad med til at styrke arbejdsglæden, som jo er et vigtigt element i forhold til at minimere sygefravær og som er afgørende i fastholdelse af dygtige medarbejdere. Ved at rykke planlægningen af arbejdet ud i udførerleddet er der samtidig et reduceret behov for ledere og planlæggere. Man gør populært sagt kolde hænder varme, hvilket ellers har vist sig som en svær øvelse.

Aktuelt kører man med ordningen på forsøgsbasis i Syddjurs kommune. Medarbejdere og ikke mindst borgerne oplever fordelene som markante. Modellen gør at borgerne oplever færre skift i antallet af hjemmeplejere, da det faste team afløser for hinanden. Med et fast team professionaliseres og gennemføres arbejdsopgaverne uden den usikkerhed, som både en vikar og borgeren kan opleve, når relationen og rutinen er usikker. Ved et kendt korps af hjemmeplejere oplever de ældre også at der nemmere opbygges en tryg relation og en mere nærværende og dyb kommunikation, til gavn for begge parter.

Jeg synes at det bliver spændende at følge udviklingen i forsøget fra Syddjurs kommune og om det kunne være en overvejelse værd at indføre i Morsø kommune også. De foreløbige udmeldinger er i hvert fald positive og kan måske være med til at få flere til at vælge SOSU vejen, som et arbejdsområde, hvor man har medindflydelse på sin arbejdsdag og udførelsen af en gerning, som vi alle kommer i berøring med, som

enten pårørende eller bruger. Forsøget afsluttes til nytår, så der bør være nogle erfaringer, som den nye kommunalbestyrelse vil kunne trække på i den vigtige opgave med at sikre en god service på en god arbejdsplads. Til gavn for de morsingboere, som vi holder af.

Forfatter

Related posts

Top