Regeringen vil have ny voldtægtslov baseret på samtykke

Statsminister Mette Frederiksen (S) bekræfter efter spørgetime i Folketinget igår, at regeringen går efter en ny voldtægtslovgivning baseret på samtykke.

– Det vi først og fremmest går efter er, at den (lovgivningen, red.) virker, og at vi får skabt en voldtægtslovgivning, som medfører, at der er flere domme, som bliver afsagt, siger hun.

I forståelsespapiret har regeringen aftalt med sine støttepartier at tage initiativ til at gennemføre en samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse.

Fortalere for samtykke frygter dog, at frivillighed bliver skrevet ind i lovgivningen. Det vil nemlig åbne for, at passivitet under en voldtægt kan tolkes som frivillighed.

De frygter altså, at fokus fortsat vil ligge på, om offeret har sagt fra, i stedet for på, om en formodet gerningsmand har sikret sig et ja. Det kan eksempelvis ske ved kys eller berøring.

Den nærmere udformning af lovforslaget vil regeringen nu drøfte med partierne.

Ud over en ændring af voldtægtsbestemmelsen, lægger regeringen også op til at skærpe straffen i sager om seksuelle overgreb mod børn.

– Jeg må ikke blande mig i konkrete domme, så det gør jeg ikke, men jeg iagttager selvfølgelig, at jeg synes, at der bliver afsagt nogle domme, som er meget milde, når vi kigger på seksuelle overgreb mod børn. Derfor synes jeg, at vi skal skærpe straffen på det her område, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

Forfatter

Related posts

Top