Protest-aktion virkede: Etablering af kontrolpunkt i Hanstholm sat i værk

Forleden tog en gruppe kystfiskere, heraf flere fra Hanstholm, til Udenrigsministeriet med ét eneste mål: At få oprettet en kontrolpunkt i Hanstholm.

Turen til hovedstaden skete i protest mod hollandske bomtrawlere, som de lokale fiskere mener ødelægger havbunden og fordriver dem fra deres fangstpladser.

Efter et møde med fiskeriminister Mogens Jensen fik kystfiskerne lovning på, at der oprettes et kontrolpunkt i Hanstholm.

– Jeg tror, der vil være bred opbakning til det – og derfor tror jeg også roligt, jeg kan sige: Det kommer til at ske. Og det kommer til at ske hurtigt, udtalte ministeren i forbindelse med mødet tidligere på ugen til TV2 Nord.

Fiskeriminister Mogens Jensen. Foto: Steen Brogaard

Og ministeren fik ret. Allerede i næste uge skal de nordjyske kystfiskere og Udenrgsministeriet mødes igen.

– Vi er faktisk ikke kommet hjem fra København endnu, for vi har lige været til møde i Udenrigsministeriet og blevet orienteret om, at arbejdet med at etablere et kontrolpunkt i Hanstholm går i gang i næste uge. Embedsværket er kørt i stilling, og vi er blevet fortalt, at man vil arbejde hurtigt og konstruktivt, fortæller Thomas Højrup, der er talsmand for Thorup Strand-fiskerne, som i årevis har ligget i regulær fiskekrig med bomtrawlerne fra Holland, til TV2 Nord.

Det ser dermed ud til, at der er reel opbakning i ministerierne til at etablere kontrolpunktet i Hanstholm, som skal kunne kalde skibe til land, selvom der fiskes i internationalt farvand udenfor 12 sømils-grænsen.

– Det er selvfølgelig godt, at der sker noget, men der er lang vej igen, hvis ikke ideen om etablering af et kontrolpunkt bakkes op både i Holland og i EU. Det virker kun, hvis alle accepterer det, slår Thomas Højrup fast.

På trods af en årelang kamp har intet virket i kampen mod bomtrawlerne før. Derfor er fiskerne da også klar til at tage konkret handling igen, hvis papirarbejdet ikke ender med at give resultat i virkeligheden.

– Ja, så må vi jo besætte ministeriet igen. Og denne gang tager vi ikke hjem – men så bliver vi. Og fiskerne på stranden joker med, at vi tager et juletræ med. Det skal simpelthen være et vendepunkt det her. Men jeg tror også på, at hvis alle danske kræfter bliver sat ind for at løse det her problem, så skal vi nok finde ud af det, siger Thomas Højrup.

Foto: Wageningen

Forfatter

Related posts

Top