Nu får alle elever røgfri skoletid

En ud af fire 14-19-årige dagligrygere røg første gang i skoletiden eller på en efterskole. Det viser ny undersøgelse, fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, der står bag partnerskabet Røgfri Fremtid.

Men det skal være slut nu. Når elever i disse dage vender tilbage til klasselokalerne efter sommerferien, bliver det til en skoledag helt uden røg. Regeringen og Kommunernes Landsforening har nemlig besluttet at indføre røgfri skoletid for elever på alle grundskoler, efterskoler og kostskoler fra august 2020.

Børn skal ikke lære at ryge i skolen
Siden 2012 har det ikke været tilladt at ryge på skolens matrikel. Men nu må eleverne heller ikke bruge frikvarteret til at ryge ved købmanden, i busskuret eller i naboens carport. Skoletiden er røgfri indtil klokken ringer ud, uanset hvor eleverne opholder sig. De nye regler vækker begejstring hos organisationerne bag undersøgelsen:

– Børn skal ikke lære at ryge i skoletiden. Vi ved, at rygning ’smitter’ – flere unge begynder at ryge, hvis kammeraterne gør det. Når skoletiden er røgfri, bliver rygning ikke en del af det sociale fællesskab i frikvartererne, siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Det er ikke kun cigaretterne, der skal ud af skoledagen. Reglen gælder også e-cigaretter, snus, vandpibe og produkter med tobak eller nikotin.

Forfatter

Related posts

Top