Lokalt trykkeri vil spare samfundet for mange tons CO2

Thisted-trykkeriet Trykkeriet Friheden deltager i øjeblikket i projektet Grøn Cirkulær Omstilling, hvor virksomheden får konsulenthjælp til at udvikle en grøn forretningsplan, og undersøge forskellige muligheder for at arbejde med cirkulær økonomi.

– Vi har egentlig altid arbejdet på at være miljøvenlige inden for vores fire vægge, men vi er gennem projektet blevet opmærksomme på, hvordan vores produktion har effekter på miljøet i hele værdikæden hos vores leverandører og kunder, fortæller direktør Oluf Immersen.

I arbejdet med den grønne forretningsplan har trykkeriet undersøgt forskellige muligheder for at arbejde med cirkulær økonomi. Fejltryk på kartonemballage er blevet upcyclet til nye vægkalendere, og i samarbejde med to lokale virksomheder, undersøges muligheder for at upcycle restprodukter til plader til fx møbelproduktion.

I december gennemførte trykkeriet en test af durum emballage fra lokale take away udbydere med henblik på at sammenligne miljøpåvirkningen fra trykkeriets Easy-Eating emballage med den emballage, de lokale take away restauranter bruger. Resultatet var overraskende. Hvis durumruller indpakkes i easy-eating karton i stedet for alufolie og papir, kan der spares 49 ton CO2-ækv og 76 ton Fe-ækv pr. 1 mio. durum.

– Arbejdet med den nye grønne forretningsmodel har givet os viden om, at mange af de take-away æsker, der bruges i Danmark i dag, bliver fremstillet i Kina eller Polen. Vi har fundet ud af, at der kan spares store mængder CO2, ved at trække produktionen hjem til Thy, fortæller Oluf Immersen.

FN’s verdensmål som pejlemærker
Et andet konkret resultat fra forløbet er en bæredygtighedsprofil, som viser, hvordan Trykkeriet Friheden støtter op om og arbejder med FN’s verdensmål. Profilen er et supplement til den økonomiske bundlinje og fungerer som trykkeriets miljømæssige og sociale bundlinje.

Bæredygtighedsprofilen giver et øjebliksbillede af trykkeriets miljøforhold, og fortæller om trykkeriets miljømæssige og sociale værdier og ambitioner. Profilen ligger frit tilgængelig på trykkeriets hjemmeside.

Vi har været meget glade for den konsulenthjælp, vi har fået gennem projektet. Bo Immersen fra Thybo & Co har støttet og hjulpet os hele vejen gennem forløbet. Både med at give os grønne idéer og dokumentere vores påvirkning af miljøet. Og så han har også hjulpet med alt det administrative, som følger med et projekt som dette, fortæller Oluf Immersen.

Bo Immersen supplerer:

– Det har været en fornøjelse at arbejde med Trykkeriet Friheden, fordi de allerede har et grønt tankesæt og er meget åbne for, hvordan de kan blive endnu bedre. Der er store potentialer.

Trods det fælles efternavn har Bo og Oluf i øvrigt ingen familiær tilknytning til hinanden.

Forfatter
Top