J.P. Jacobsens Thisted fik besøg fra kunstfonden

Den 4. september havde Thisted besøg af Statens Kunstfonds litteraturudvalg, der har forfatteren Jens Smærup Sørensen fra Nykøbing som formand.

Udvalget havde inviteret en række oversættere til en rundtur i limfjordsområdet, og det var et større selskab på omkring 40 personer, som fik en rundvisning af J. P. Jacobsen Selskabets formand, tidligere museumspædagog Svend Sørensen, der især fortalte om J. P. Jacobsens tilknytning til Thisted.

J. P. Jacobsen Selskabet blev stiftet i 1958 med det formål at redde digterens fødehjem fra nedrivning. Huset blev året efter restaureret og rummer i dag Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune. Siden 2006 har selskabet udgivet tidsskriftserien Jacobseniana.

Jens Peter Jacobsen – i familien kaldet Peter – blev født i Thisted den 7. april 1847 og døde i fødebyen 30. april 1885 af tuberkulose. Han var en del af den litterære udvikling, der er kendt som ”det moderne gennembrud”, og huskes i den forbindelse især for novellen ”Mogens” samt romanerne ”Marie Grubbe” og ”Niels Lyhne”.

Dertil huskes han for at have oversat Charles Darwins værker fra engelsk til dansk.

J. P. Jacobsen regnes i dag for en af de allerstørste danske forfattere, og næstefter H. C. Andersen er han den mest verdenskendte, der stadig læses, og som i sin samtid og umiddelbare eftertid især fik indflydelse på den litterære udvikling i det tysksprogede område.

Foto: Google Maps

Forfatter
Top