Grundtvig og Kold går igen på Kovstrup

Det myldrer af liv både på gårdspladsen og i porten til proprietærgården Kovstrup i Sønderhå i disse dage. I de tidlige aftentimer kan man være heldig at støde på både soldater fra den Første Slesvigske Krig og kendte personer som Christen Kold og selveste Grundtvig.

Det er dog ikke overnaturlige fænomener, der er på spil på den smukke, gamle gård. Det er derimod de sidste prøver, der er i fuld gang inden premieren på årets Fyrspil, der i år er henlagt til Kovstrup.

Forestillingen, der har premiere den 29. juni, handler i år om skolemanden Christen Kold, skomagersønnen fra Thisted, hvis pædagogiske menneskesyn blev grundlaget for friskoler, efterskoler og højskoler. Han brændte hele livet for at ”oplive” og undervise børn og unge, og det var netop på Kovstrup, at han fik nogle af sine første undervisningserfaringer som huslærer.

– Det er en forestilling, der kræver hurtige kostumeskift, for stykkets 50 roller er besat med kun 40 skuespillere, så det skal indimellem gå stærkt,” fortæller formanden for Fyrspillene i Sydthy, Heidi Søgaard Madsen.

Stor opbakning fra lokale frivillige
Foruden de medvirkende i selve forestillingen er der næsten ligeså mange frivillige, der er aktive i alt det, der foregår rundt om forestillingen.

– Vi er nok ca. 100 frivillige i alt, når vi tæller det hele med. Vi har et tæt samarbejde med de lokale foreninger om salg af kaffe og kage, parkeringsvagt og alt, hvad der ellers følger med, siger Heidi Søgaard Madsen.

Midt i det, der her i dagene op til premieren mest af alt minder om et historisk kaos, forsikrer hun, at der er styr på det hele:

– Nu er vi gået ind i slutspurten og glæder os bare til der kommer publikum på. Vi er helt klar – eller næsten da!

Fyrspillet ”Oprøreren fra Thy” opføres fra den 29. juni til den 3. juli 2022 på ”Kovstrup”. Mere information om Fyrspillene på www.fyrspillene.dk

Foto: Jørn Bonde, Uglev

Forfatter
Top