Foredrag i Nykøbing: Den “hemmelige” sygdom afasi

Tre mænd, som midt i livet mistede sproget efter en blodprop i hjernen, kommer til Støberigården i Nykøbing for at fortælle om deres fælles mission: At forbedre vilkårene for afasi-ramte.

Peter Meyer, Yago Bundgaard og Kenneth Bremer har alle været gennem den jordrystende oplevelse, det er at vågne op efter en blodprop eller blødning i hjernen og erfare, at man har mistet sproget og ikke er i stand til at kommunikere med sine omgivelser.

De tre mænd har en mission: at få skabt fælles front til at få forbedret vilkårene omkring afasi, og de kommer den 14. september til Støberigården i Nykøbing. Her vil de fortælle både om at blive ramt af afasi – og om deres kamp for anerkendelse af sygdommen.

– Vi vil gerne arbejde for, at afasiberørte kommer ud og tager del i livet frem for at isolere sig. Det er både vigtigt for deres sproglige udvikling og for deres tilværelse i det hele taget, siger Yago Bundgaard, der var gymnasierektor, da han i 2019 fik en blodprop i hjernen.

Peter Meyer fik en blodprop i hjernen i 2017 og tog i 2020 initiativ til at stifte en afasiforening, som i dag har mere end 556 medlemmer.

– Afasi er næsten en hemmelig sygdom, og det er vigtigt, der kommer fokus på den. Der skal større kendskab til sygdommen, så man bedre kan møde mennesker med afasi, som det de er: Helt almindelige personer, som har svært ved at kommunikere, siger Peter Meyer.

Kenneth Bremer var en travl forretningsmand, da han i 2018 vågnede op efter en blodprop i hjernen med halvsidig lammelse og et spoleret sprog.

– Det kan være svært at leve med afasi i hverdagen. Blandt andet fordi det er et usynligt handicap, som først afslører sig, når man skal kommunikere med andre, og i særdeleshed også fordi mange mennesker slet ikke kender til sygdommen, siger Kenneth Bremer.

“Afasiens tre tenorer”

De tre mænd bliver kærligt kaldt for ”Afasiens tre tenorer” og har været initiativtagere til temadage og foredrag, bl.a. på Vejlefjord Rehabilitering, hvor Sabine Renner Christensen fra Mors oplevede dem. Hun er også ramt af afasi og har taget initiativ til arrangementet i Nykøbing.

Her vil man kunne høre om det at blive ramt af afasi – og om at komme videre i tilværelsen med afasien som et livsvilkår. Men også om de vigtige fællesskaber, de tre mænd har været med til at etablere.

Foredraget afholdes onsdag den 14. september kl. 16:30 i Støberigårdens aktivitetslokale i Nykøbing og er støttet af de lokale afdelinger af Hjernesagen, Hjerneskadeforeningen, Kommunikationscenter Thisted samt Paraplyen i Nykøbing.

Foredraget er gratis og alle interesserede er velkomne.

Forfatter
Tags

Related posts

Top