For svært at søge hjælp til børn med psykiske vanskeligheder

Forskning fra Psykiatrien kaster lys over, hvor der kan sættes ind for at forbedre indsatsen for børn og unge med psykiske vanskeligheder, så de hurtigere får den rette hjælp.

Forældre har nemlig svært ved at gennemskue, hvordan de søger hjælp.

Over halvdelen af børn og unge, der henvises til børne- og ungdomspsykiatrien i Danmark, har vist tegn på psykiske vanskeligheder i over 5 år – og særligt lang tid går der, hvis vanskelighederne opstår i børnehavealderen.

– 5 år er lang tid at gå med ubehandlet psykiske vanskeligheder, og for mange børn giver det en svær start på skolelivet, som sætter spor langt ud i fremtiden, siger læge Anna Sofie Hansen fra Forskningsenhed for Børne- og Ungdomspsykiatri, Region Nordjylland.

Forskerne bag en ny undersøgelse har desuden fundet frem til, at mange forældre har oplevet det som en kamp at få rettidig og relevant støtte til deres barn:

– 60 procent af de adspurgte forældre har oplevet, at de ikke er blevet lyttet til og taget alvorligt af de fagprofessionelle, når de har henvendt sig med deres bekymring. Og omkring halvdelen har oplevet ikke at kunne få adgang til specifikke tilbud, ligesom mangelfuld kommunikation mellem de fagprofessionelle har været med til at forsinke en indsats for deres barn, siger Anna Sofie Hansen.

Hun håber, at forskningen kan anvendes til at identificere områder, hvor man kan sætte ind for at skabe et bedre forløb for børn og unge med sværere psykiske vanskeligheder.

Blandt børn og unge i Danmark har omkring 15 % fået en psykiatrisk diagnose før de fylder 18 år.

Nogle psykiske lidelser er kroniske som ADHD og autisme, mens andre kan være forbigående som angst og depression.

Forfatter

Related posts

Top