Folketingspolitikere sidder i kortere tid

Folketingsmedlemmer anklages ofte for at være levebrødspolitikere, der klæber til taburetten i lang tid.

I virkeligheden er der så stor udskiftning på Christiansborg, at Folketinget i øjeblikket er et af de mest politisk uerfarne i nyere tid, skriver Jyllands-Posten fredag.

Efter valget i 1990 havde et folketingsmedlem i gennemsnit været valgt i 11,4 år. Efter det seneste valg i 2015 faldt ancienniteten til 8,1 år. Tendensen ser ud til at fortsætte efter næste valg, hvor veteraner som Mogens Lykketoft (S) og Holger K. Nielsen (SF) stopper, og hvor Nye Borgerlige ifølge de aktuelle målinger står til at komme ind med nye kandidater.

Holger K. Nielsen frygter, at den faldende erfaring svækker Folketingets kontrol med regeringen og embedsværket.

– Når politikerne skifter ud, sidder embedsapparatet fortsat. Det betyder mere magt til det, siger han.

Karriere frem for et kald
Udviklingen skyldes bl.a. fremkomsten af nye partier som Alternativet, der fik valgt en stribe kandidater uden fortid i politik, ligesom Dansk Folkepartis historisk gode valgresultat i 2015 gav plads til 13 nye mandater. Samtidig har erfarne profiler som Søren Pind (V) og Brian Mikkelsen (K) forladt politik.

Professor ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær vurderer, at også de folkevalgtes syn på egen karriere har ændret sig.

– Man kan ikke lade være med at tænke, om mange af de især yngre politikere i mindre grad betragter politik som et kald og mere ser det som et karrieretrin mod noget andet, siger han.

Foto: Anders Hviid

Forfatter

Related posts

Top