Færre unge får antidepressiv medicin

Når børn og unge lider af angst, depression eller tvangstanker, får de sjældnere og sjældnere antidepressiv medicin mod sygdommen. Siden 2010 er brugen af antidepressiv medicin faldet støt, især blandt børn og unge, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Det skriver DR P4 København.

For børn og unge under 18 år er tallet faldet med 41 procent, mens tallet er faldet med 37 procent for unge mellem 18 og 24 år.

Ifølge Anne Katrine Pagsberg, som er professor i børne- og ungdomspsykiatri og forskningsleder i Region Hovedstaden, skyldes faldet sandsynligvis, at man er blevet mere opmærksom på, at medicin ikke bør være det første, man tyr til, når man behandler børn og unge.

– Antidepressiv medicin kan give bivirkninger hos børn og unge i form af øget risiko for selvmordstanker, og derfor har man haft stort fokus på først at behandle med andet end medicin, for eksempel psykoterapi, siger hun til DR P4 København.

I 2014 indskærpede Sundhedsstyrelsen da også i sine vejledninger, at man skal være tilbageholdende med at give antidepressiv medicin til unge under 25 år, og at det er en opgave for speciallæger alene.

Den øgede fokus på blandt andet bivirkninger ved antidepressiv medicin i de senere år er dog ikke nødvendigvis den eneste forklaring på de faldende tal.

– Der har været rigtig meget debat om brugen af antidepressiver til børn og unge, og det kan godt have gjort nogle familier usikre på, om man overhovedet har lyst til at sige ja til medicinen, siger professor Anne Katrine Pagsberg til DR P4 København.

Professor i psykiatri ved Psykiatrisk Center Glostrup Poul Videbech frygter dog, at forklaringen også skal findes i psykiatrien.

For når kun speciallæger må behandle børn og unge med antidepressiv medicin, kan der nemt opstå flaskehalse, mener han.

– Der er i dag lange ventetider på at komme til psykolog og psykiater, så det kan også være et udtryk for, at nogen ikke får den medicin, de har brug for, siger han til DR P4 København.

– Det kan være lægen sidder med et grædende barn og en ulykkelig mor og må sige at – desværre, der er ventetid til psykologen og psykiateren, så du kan ikke få nogen behandling her og nu.

Men det mener professor og forskningsleder i Region Hovedstadens børne- og ungdomspsykiatri Anne Katrine Pagsberg ikke er årsagen til udviklingen.

– Vi får jo henvisninger, som beskriver grundigt, hvad problemet er, og hvis der er noget akut, reagerer vi på det. Så jeg kan ikke forestille mig, at ventetiden kan forklare, hvorfor tallene falder, siger hun til DR P4 København.

Forfatter
Top