Et spørgsmål til Hans Ejner og Tore

Læserbrev af Per Bengtson, Nykøbing

Ved det seneste kommunalvalg i 2017 fik Venstre et virkelig flot valg med hele 6.042 stemmer, hvilket svarer til 48 % af stemmerne. Imponerende, men dog under halvdelen af stemmerne. Alligevel fik Venstre 12 ud af 21 mandater, hvilket svarer til et godt stykke over halvdelen – 57 %. Morsø Kommune er dermed én af i alt 10 kommuner i Danmark, hvor der er et systemskabt flertal, altså et flertal, som ikke hænger sammen med flertallet af stemmer.

I debatten om Venstres absolutte flertal på Mors har Hans Ejner Bertelsen flere gange fremført, at det da ikke kan være et problem, når det er sådan, vælgerne har ønsket det. Her tager Hans Ejner Bertelsen fejl. Det er jo netop ikke sådan, vælgerne har ønsket det, når under halvdelen af vælgerne har stemt på Venstre.

Det systemskabte flertal skyldes to forhold.

For det første den fordelingsmetode vi bruger i Danamark (den d’Hondtske), som vi har brugt siden 1909. Matematikken i metoden favoriserer store partier på bekostning af små partier, hvilket man blev klar over ret hurtig efter indførelsen af metoden.

For det andet brugen af valgforbund. I 1925 indførtes muligheden for at lave valgforbund. Dermed kunne små partier gå sammen i valgforbund for at ’ophæve’ noget af uretfærdigheden indbygget i den d’Hondtske fordelingsmetode. Men hvis små partier går sammen med et stort parti, så kan det store parti derved få en yderligere fordel.

Dermed har vi forklaringen på, at Venstre fik 12 mandater, selvom stemmetallet ’svarer til’ 10 mandater. Et ekstra mandat fik Venstre på grund af den d’Hondtske fordelingsmetode. Yderligere et ekstra mandat fik Venstre, fordi C, I, O og V havde indgået valgforbund.

I en nyligt udkommet forskningsrapport foreslår de to valgforskere Jørgen Elklit og Ulrik Kjær, at vi I Danmark indfører en mere ’retfærdig’ fordelingsmetode (Sainte-Laguës metoden). Denne metode har ikke samme matematiske uretfærdighed. Hvis den var blevet brugt i 2017, havde Venstre fået 10 mandater, som stemmerne indikerer. Til gengæld havde Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten fået et mandat hver.

Her kommer så spørgsmålet: Hans Ejner og Tore, I har naturligvis ikke noget med systemfejlen at gøre, men vil I arbejde på, at Venstre og Socialdemokratiet seriøst overvejer, om vi ikke skal have rettet op på denne 112 år gamle systemfejl?

Forfatter
Top