Er du dum? – Ordblinde slås med fordomme

I folkeskolen trives myten om, at elever med ordblindhed, er dårligt begavede – og det til trods for, at det for længst er blevet slået fast at ordblindhed intet har med intelligens at gøre.

En ny undersøgelse fra Nota, Danmarks bibliotek for personer med læsevanskeligheder, viser, at syv ud af ti ordblinde i høj eller nogen grad oplever fordomme.

– Undersøgelsen viser, at vi har et stort arbejde i at nedbryde fordomme foran os. Selv om det er mange år siden, at fagfolk kunne finde på at forbinde ordblindhed med dårlig begavelse, så er myten sejlivet, siger Michael Wright, direktør i Nota.

Centret har 130.000 medlemmer, og blandt dem har 2.000 ordblinde, deres forældre og undervisere deltaget i spørgeskemaundersøgelsen. Gennemgående for besvarelserne er, at det især er i folkeskolen, at de ordblinde oplever mangel på forståelse.

Ud over at blive opfattet som mindre intelligente går det igen i besvarelserne, at de mødes med en manglende tiltro til, at de er i stand til at fortsætte i gymnasiet eller på en anden ungdomsuddannelse.

/ritzau/

Forfatter
Tags
Top