Ekspert kritiserer stillestående vindmøller

Vi får i højere og højere grad vores strøm fra grønne energikilder som vind og sol.

Faktisk producerer de danske vindmøller i perioder så meget el, at vi ikke kan nå at bruge det. Derfor sker det, at vindmøller simpelthen bliver taget ud af drift i blæsevejr. Det skriver TV Midtvest.

Det er et stort problem, fortæller Frede Hvelplund, der er energipolitisk professor ved Aalborg Universitet.

– Når man kører forbi den ene vindmøllepark efter den anden, der står stille i blæsevejr, så undrer det, at man skal sætte den ene nye vindmøllepark op efter den anden.

Ifølge Frede Hvelplund har hele systemet omkring vindenergi et fundamentalt problem:

– Man har ikke lavet et system, der kan absorbere al den energi, man producerer. Man har valgt at bruge en masse kræfter på at bygge effektive vindmøller, men man har ikke lavet et system, der kan modtage energien, siger han til TV Midtvest.

Han forklarer, at man endnu ikke har effektive løsninger, der kan lagre vindenergien, så man kan gemme den til perioder, hvor der er mindre vind. Han peger på, at en løsning kunne være at udnytte den overskydende vindenergi til at producere varme.

Risikerer overophedning i kablerne
Alternativet til at lagre den overskydende energi er at distribuere den videre til Tyskland. Men der støder den grønne el på endnu et problem.

Tyskerne har selv en stor produktion af el med vindmøller i det nordlige Tyskland, og landet har endnu ikke et elnet, der kan føre strømmen til det sydlige Tyskland, hvor den tyske industri ville kunne bruge den.

Hvis man ikke får flyttet den overflødige strøm andre steder hen, vil der opstå en overophedning i kablerne i Danmark. Derfor er det nødvendigt at slukke for vindmøllerne.

Professoren peger på, at det kun bliver værre i de kommende år, hvis man ikke får udarbejdet nogle løsninger.

Tyskerne betaler for stillestående vindmøller i Danmark
Tyskerne får en straftold, hvis de slukker deres egne vindmøller. Derfor vælger tyskerne at give de danske mølleejere penge for at slukke deres møller i stedet for.

Peter Markussen, der er afdelingschef i Energinet, fortæller til TV Midtvest:

– Vindmølleejerne giver et bud ind på en pris, de vil have, for at lade vindmøllerne stå stille. Den mulighed har man ikke i Tyskland. På den måde hjælper vi Tyskland med at løse nogle af de udfordringer, de har i nettet.

I hele 2018 blev vindmølleproduktionen reduceret med cirka 290 gigawatt. Det svarer til 2,5 procent af den samlede produktion.

Sidste år udbetalte tyskerne 190 millioner kroner til vindmølleejere i Vestdanmark for at standse produktionen med deres møller.

 

Forfatter

Related posts

Top