Antallet af dræbte i trafikken stiger

199 personer mistede livet i trafikken sidste år. Det er flere trafikdræbte, end der har været både i 2017 og 2018. Næsten halvdelen af de dræbte i 2019 mistede livet i eneulykker eller frontalkollisioner.

Det viser Vejdirektoratets endelige ulykkestal for sidste år, der netop er blevet offentliggjort.

– Jeg må sige, det er uhyggelig læsning, når Vejdirektoratet kan offentliggøre en rapport, der viser, at antallet af trafikdræbte stiger, udtaler transportminister Benny Engelbrecht i en pressemeddelelse.

Ud af de 199 dræbte befandt 87 sig i personbiler. 31 var cyklister, 30 var fodgængere, og 27 kørte på motorcykel.

I 2019 var der 54 eneulykker med dræbte, mens der i gennemsnit har været 43 eneulykker med dræbte om året de foregående fem år.

– Eneulykker og frontalkollisioner er de to hyppigste dødsulykker i Danmark. De sker ofte på landevejen, hvor hastigheden er højere end i byerne. Og her betyder høj fart tit, at ulykkerne bliver alvorlige. Samtidig bevirker farten, at føreren kun har et splitsekund til at reagere. Tallene underbygger derfor endnu engang budskabet om, at hastigheden har stor betydning for trafikantens overlevelseschancer, forklarer Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder for Trafiksikkerhed og cykling i Vejdirektoratet.

Selvom væsentligt færre unge imellem 15-24 år kom til skade i trafikken i 2019 i forhold til for 10 år siden, er unge fortsat overrepræsenterede blandt dræbte og tilskadekomne. I 2019 mistede 29 af de 15-24-årige livet, og 688 kom til skade i trafikken. Dermed udgjorde de 22 procent af de dræbte og tilskadekomne, mens de kun udgør 13 procent af befolkningen.

Foto: Rådet for Sikker Trafik

Forfatter

Related posts

Top