Åh nej: Dyrehandel ramt af papegøjesyge

Samtlige fugle hos Bedsted Dyrehandel er sat i karantæne af Fødevarestyrelsen efter fund af ornitose, også kaldet papegøjesyge, i prøver fra fugle i butikken.

Dyrehandelen har i starten af april solgt fugle til Bonnie Dyrecenter i Kgs. Lyngby, hvor der siden er fundet smitte med papegøjesyge hos fuglene.

Bedsted Dyrehandel er nu sat i karantæne for at begrænse smitterisikoen til andre fugle og mennesker.

Butikken må med andre ord ikke sælge fugle, før den er erklæret fri for ornitose.

De første udbrud af ornitose i Bedsted Dyrehandel kan være sket for flere måneder siden. Derfor opfordrer Fødevarestyrelsen kunder, der har købt eller solgt fugle til butikken efter 1. marts, til at kontakte Fødevarestyrelsen.

Fugle, der kan være smittet med papegøjesyge, skal i karantæne og testes af myndighederne.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du flytter fugle, som er købt efter 1. marts hos Bedsted Dyrehandel, til et rum, hvor der ikke opholder sig mennesker. Undgå kontakt med strøelse og fuglenes afføring og brug ansigtsmaske og handsker, når du håndterer buret.

Ornitose kan smitte både fugle og mennesker. Fugle kan få forskellige former for betændelse, nedsat ædelyst, flåd fra næsebor og øjne samt diarré, og nogle fugle dør. Mennesker får oftest influenzalignende symptomer som feber, muskelsmerter og hovedpine, men kan udvikle sig til alvorlig lungebetændelse. Får du symptomer på papegøjesyge, bør du kontakte din læge.

Det er ikke muligt at vaccinere hverken dyr eller mennesker mod ornitose, men sygdommen kan i de fleste tilfælde behandles med antibiotika.

Af hensyn til opsporing af smitte blandt fugle er både private og forretningsdrivende forpligtet til at notere dato, fulde navn og adresse på køber og sælger ved alle handler.

Har du mistanke om udbrud af papegøjesyge i dine fugle, kan du skrive til Fødevarestyrelsen på email@fvst.dk eller ringe på telefon 72 27 69 00 på hverdage fra kl 9 til 16 (fredag 9-15). Herefter vil du blive kontaktet af en dyrlæge.

Forfatter
Top