– Tænk nyt og gør Thy grønnere

Læserbrev af
Annika Frøkjær Kanstrup (RV), KV21-kandidat i Thisted Kommune

Den grønne omstilling går fortvivlende langsomt – også i Danmark. Samtidig er den globale opvarmning ved, at komme helt ud af kontrol og biodiversitetskrisen ånder os i nakken. Heldigvis får flere og flere øjnene op for den grønne dagsorden, og når jeg taler med beboere i Thisted kommune er det tydeligt, at kravene til grøn handling vokser – især i blandt de unge.

Folketingsvalget i 2019 var et klimavalg. Det tror jeg også, at kommunalvalget i november bliver.

Radikale Venstre vil speede processen op således at Danmark er CO2-neutralt allerede i 2040. Det er en opgave, der kræver en fælles indsats, og her skal kommunerne også på banen. Derfor er jeg glad for, at mit parti på Christiansborg har lancerede idéen om et kommunalt klimapartnerskab. Med rapporten fra Klimaalliancen Thy under armen, er vi i Thisted kommune allerede foran. Vi har et solidt udspil, som på tværs af det offentlige og det private erhvervsliv i Thy beskriver konkret hvordan vi kan sænke vores udledning af CO2 – nu skal den bare implementeres!

Thisted kommune skal tage ansvar i den grønne omstilling. Vi skal vise, hvordan man på kommunalt niveau kan flytte ikke bare Thy, men Danmark i den rigtige retning. De danske kommuner køber hvert år ind for omkring 100 mia. kr. Kommunerne er en økonomisk supertanker, og potentialet for CO2 reduktion er enormt. Thisted kommune indkøber årligt for ca. 637 mio (ifl. Danmarks Statistik). De penge bør bruges langt grønnere end i dag.

Vi i det Radikale Venstre vil bl.a. arbejde for, at Thisted kommune skal have grønnere måltider og mindre plastik i vores offentlige kantiner. Vi skal hurtigst muligt lade de kommunale færger, busser og biler overgå til el, biogas eller brint. Vores by- og landskabsplanlægning skal laves med naturen, den grønne omstilling og bæredygtighed i centrum .

Erhvervslivet skal ligeledes tage ansvar for et grønnere Thy. Rapporten fra Klimaalliancen Thy påpeger at de klimarelaterede udledninger af CO2 er væsentligt højere i Thisted kommune sammenlignet med landsplan. Helt konkret stammer 70% af vores nuværende CO2 udledning fra dyr, arealer, gødning, industrielle processer, affald og spildevand mv. På landsplan er denne udledning 38%. Landbruget er et vigtigt og stærkt erhverv i Thy som rummer mange arbejdspladser, men det er også landbruget vi skal se imod for at kunne nå i mål med en fælles CO2 reduktion på 70% i 2030. Jeg byder den nye klimaaftale med landbruget velkommen og håber på at landbruget i Thy er klar på at klimakrisen kalder på ændringer.

Selvom Thisted kommune kan virke som en ubetydelig brik i et globalt klimaspil, er intet tiltag forgæves. Der er brug for, at vi tænker nyt i alle afkroge af vores samfund. Kommunalbestyrelserne i landet skal tage ansvar.

Lad os vise resten af Danmark, at vi i Thisted kommune er klar til at tænke nyt og tænke grønt.

Forfatter

Related posts

Top