LAG smager på udviklingen i Agger

Nogle idéer er vildere end andre, men de har det til fælles, at man oftest har brug for hjælp og støtte fra andre for at gøre dem mulige. Agger er et godt eksempel på et område, der er ved at genopfinde sig selv med nye idéer. Blandt andet med åbningen af restauranten TRI, som serverer madoplevelser på højeste niveau.

Et samarbejde der gør en forskel

Restauranten havde de lokale aktionsgrupper LAG Thy-Mors og LAG & FLAG Thy-Mors til bords forleden. Det var bestyrelsesmedlemmerne fra de to foreninger, som kunne lægge den hvide serviet i skødet og opleve et sted, som de har læst og hørt en del om, og som LAG Thy-Mors har givet økonomisk støtte til. De fik også en smagsprøve på menuen, som tak for deres store indsats dels for op til 7 års frivilligt arbejde i LAG Thy-Mors og 3 måneders intens indsats i LAG & FLAG Thy-Mors i forbindelse med udarbejdelse af en ny strategi for den kommende programperiode for 2023-27.

– Det var en rigtig god oplevelse at kunne takke bestyrelserne på denne måde. Arbejdet i bestyrelsen er meningsfuldt i sig selv, men vi gør også noget ud af, at det skal være godt at være med socialt, og at der skal være oplevelser hos nogle af de steder, som vi støtter, fortæller Annette Qvistgaard, forkvinde for de to foreninger og forsætter:

– Ejer og køkkenchef Nicolas Min Jørgensen havde sammensat en særlig oplevelse til os med en håndfuld serveringer fra menuen. Både af hensyn til økonomi og aftenens program fik vi ikke alle 17 serveringer, men der var vist ingen, der kørte skuffede hjem. Vi havde nok mere en følelse af at vores samarbejde med projektansøgerne er med til at gøre en forskel, siger Annette Qvistgaard.

En aften med visioner og ambitioner

Aftenen i Agger havde dog også andre ting på menuen for de to bestyrelser. For efter gældende regler skal der dannes en ny LAG-forening til hver programperiode. Derfor startede aftenen med, at bestyrelsesmedlemmerne i den nye forening mødtes til arbejde med den nye strategi. Hvorefter bestyrelsen for den gamle forening fik en orientering om den aktuelle status på økonomien, og de mere end 200 projekter LAG Thy-Mors har støttet siden 2015. Da den gamle forening reducerer antallet af bestyrelsesmedlemmer fra årsskiftet, blev fremgangsmåde for dette også fastlagt.

Det fandt sted i kontorlokalerne i Vesterlandet, som er en del af de restaurerede lokaler af det tidligere værtshus og diskotek Strandgården, der i mange år har ligget som en ruin i Agger. Bygningen har nu fået et imponerende nyt liv med en enestående restaurant, to udsøgte hotellejligheder og et indbydende kontorfællesskab for virksomheder. Et projekt som LAG Thy-Mors har støttet.

Efter middagen på TRI var der foredrag med projektholder og arkitekten bag det hele, Søren Sarup, om hans øje for skønhed i forfald, om at løfte udviklingen i Agger, og hvad tankerne med det ambitiøse projekt Vesterlandet har betydet.

Agger er en god og glædelig historie

Når man ser på Agger by i dag, kan man se, hvordan der er kommet andre virksomheder til udover de støttede LAG og FLAG-projekter. De støttede projekter er med til at danne grundlaget for at flere tør satse på den lille smukke kystby.

Det glæder forkvinden fra LAG Thy-Mors af flere grunde, og hun håber stedet kan være med til at inspirere andre til at søge LAG og FLAG-midler i fremtiden.

– Jeg synes, at Agger er en særlig historie, fordi her er det ikke få centrale individer, der skaber projekterne, men udviklingen kommer fra flere kræfter”. Det betyder jo, at flere personer får erfaringer med at drive et EU-finansieret projekter. Vi kan observere, at når man har gennemført sit første projekt, så er modet på at søge finansiering til endnu et projekt bare større. Man kan kun glæde sig på vegne af byen og lokalområdets udvikling, understreger Annette Quistgaard.

Foto: Angelina Owino

Forfatter
Top