160 har indberettet oplysninger om nyligt jordskælv

Da et jordskælv kort før kl. 7 om morgenen onsdag den 30. september skete ud for kyste ved Thyborøn kunne det mærkes flere steder i Nordvestjylland

Således har De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) fået flere end 160 indberetninger fra borgere, der har mærket jordskælvet. De fleste er kommet fra Hurup, hvor 38 har indberettet, mens der er kommet 36 fra Nykøbing, 26 fra Thisted, 18 fra Thyholm og 13 fra Vestervig.

Flere end 160 personer har indberettet deres oplevelser med jordskælve den 30. september 2020. Illustration/kilde: GEUS

I en pressemeddelelse skriver GEUS, at det har stor betydning for jordskælvsforskningen både at få kortlagt det område, hvor jordskælvet er følt, og få oplysninger om hvor kraftige rystelserne har været de enkelte steder. Lokale forhold, som virker forstærkende eller dæmpende på rystelserne, kan nemlig ikke umiddelbart opfanges af seismologernes instrumenter.

– Det er en stor hjælp at modtage så mange indberetninger fra borgere, der har mærket rystelserne. Det hjælper os til bedre at forstå indberetninger om jordskælv, der fandt sted før vi fik seismografer i Danmark. I sidste ende bruger vi oplysningerne til at beregne jordskælvs-hazard i området, dvs. hvor meget man skal være forberedt på, at jorden kan ryste i fremtiden – f.eks. i forbindelse med store byggeprojekter, fortæller Tine Larsen, der er seniorforsker ved GEUS.

Hvis du også oplevede jordskælvet, kan du fortsat udfylde en indberetning HER.

Forfatter

Related posts

Top