Hans Ejner : Som at lukke Novo eller LEGO

Det vil svare til at lukke LEGO i Billund eller Novo Nordisk i Kalundborg. Så store vil følgerne være for Mors, hvis regeringen gennemfører en række fiskeribegrænsninger i marine naturbeskyttede områder – et forslag, der lige nu er i høring. Gennemføres den vil det medføre konkurser, hvor mange fiskere sidder tilbage med tocifret milliongæld. Mere end 200 arbejdspladser vil lukke og et kulturbærende erhverv i Nordvestjylland forsvinder. 

“Selvom der på Christiansborg forhandles om erhvervsfiskeriets fremtid, har Fiskeriministeriet udsendt et forslag til yderligere regulering af muslingefiskeriet i bl.a. Limfjorden”, fortæller Hans Ejner Bertelsen, borgmester i Morsø Kommune og fortsætter: 

“For os svarer en lukning af muslingefiskeriet til at lukke Lego i Billund eller Novo Nordisk i Kalundborg. Muslingefiskeriet er en del af vores DNA og ikke mindst kultur – og har været med til at forme vores samfund gennem århundreder. Bekendtgørelsen går samtidig direkte mod Fiskerikommissionens anbefalinger, som netop pointerer, at man skal tage særligt hensyn til kulturbærende erhverv, og de skal underlægges andre regler, f.eks. særlige fordelagtige kvotetildelinger mv.”, lyder det fra Borgmesteren.

Foto : Danmarks Fiskeriforening

Får modsat effekt – omplantning hjælper på iltsvind
Muslingefiskeriet gavner bevisligt vandmiljøet og en tilpasning af bekendtgørelsen vil derfor være en fordel for både miljø og erhverv. 

“I bekendtgørelsen vil man forbyde den såkaldte omplantning af muslingeyngel fra områder, der er truet af iltsvind til dele af fjorden, hvor muslingerne kan leve og senere fiskes. Fremover vil enorme mængder af blåmuslinger derfor risikere at dø af iltsvind, rådne og derved forstærke iltsvindet i fjorden. Bekendtgørelsen vil altså have den modsatte effekt af det, ministeriet ønsker, nemlig at reducere iltsvindet i Limfjorden”, siger Hans Ejner Bertelsen. I Natura 2000 fiskes kun på et areal, der på årsbasis svarer til 3% af fjordens areal, men det er i disse områder, at fiskeriet henter 50% af deres omsætning. 

Arbejdes konstruktivt i kulissen
Hans Ejner Bertelsen mødtes lørdag med bl.a. minister for fiskeri, landbrug og fødevarer Jacob Jensen (V) og forklaret, at den nye bekendtgørelse reelt vil lukke hele fiskerierhvervet omkring Limfjorden.

“Ministeren tog min advarsel seriøst, og nu skal der fra kommunens og fiskeriorganisationerne arbejdes aktivt for, at ministeriet tager forslaget til bekendtgørelse tilbage. Dermed får vi mulighed for at fortsætte den konstruktive dialog om, hvordan man i fremtiden tilrettelægger muslingefiskeriet, så vi kan tilgodese alle interesser, opretholde et vigtigt erhverv og får et bedre miljø i Limfjorden. Ansvaret hviler ikke kun på fiskeriministeren, men i høj grad også på miljøminister Magnus Heunicke og trepartsminister Jeppe Bruus”, slutter Hans Ejner Bertelsen.

Morsø Kommune har i dialog med muslingefiskeriet fået følgende tilbagemeldinger, om deres ønsker: 

  • Fortsat at kunne fiske i Natura 2000 områder 
  • Mulighed for adskillelse af fiskeriet af hjertemuslinger og blåmuslinger 
  • Mulighed for fortsat omplantning af muslinger fra iltsvindsplagede områder 

Baggrundsviden
Der er mange grunde til at bevare muslingefiskeriet, og nedenstående baggrundsviden bør derfor indgå i den samlede vurdering: 

  • Muslingefiskeri er aktiv naturpleje
    Muslingerne renser vandet for næringsstoffer, og når de fiskes op, fjernes stofferne fra kredsløbet. Uden fiskeri dør muslingerne, og næringsstoffer vender tilbage til vandmiljøet. 
  • Redskaber er lette og nænsomme
    Redskaberne er lette kører på hjul og skraber nænsomt muslingebankerne. Ifølge DTU Aqua påvirker et års sæsonfiskeri havbunden som et enkelt kraftigt blæsevejr – uden varig skade. 
  • Muslingefiskerne beskytter ynglen ved omplantning
    Muslingefiskerne har et særligt skib, der redder muslingeyngel fra iltsvindstruede områder og flytter dem til sikre banker. Uden omplantning risikerer store mængder muslinger at dø. 
  • Miljøkatastrofe gentages pga. forbud mod omplantning
    I området Lovns Bredning døde dobbelt så mange muslinger, som der årligt fiskes i hele Limfjorden. Det frigav 850 tons næringsstoffer og kunne være undgået ved omplantning. 
  • Fiskeri i Natura 2000 områder udgør 3 % af Limfjordens areal
    I Natura 2000 fiskes kun på et areal, der på årsbasis svarer til 3% af fjordens areal, men det er i disse områder, fiskeriet henter 50% af deres omsætning.
  • Mere end 200 arbejdspladser lukker
    De 200 arbejdspladser på både land og vand vil være en lokal erhvervsmæssig katastrofe. 
  • Erhvervsøkonomisk konsekvensvurdering er langt fra virkeligheden 
    I bekendtgørelsen angives konsekvensvurderingen på 12,1 millioner kr. årligt for alle Natura 2000 områder, hvilket branchen slet ikke kan genkende. Alene i de fem Natura 2000 områder i Limfjorden er omsætningen mere end 90 millioner kr. årligt – og det er uden at tage højde for konsekvenser af nedlukning for følgerhverv mv. 

Kilde : Morsø Kommune
Fotos : Morsø Kommune og Danmarks Fiskeriforening

Forfatter
Top